Ζήτημα τριών 24ώρων είναι η οριστικοποίηση της συμφωνίας ή της διαφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς το μόνο που είναι βέβαιο είναι ότι το χρονοδιάγραμμα που έθεσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην κυβέρνηση Παπαδήμου, για ως την Κυριακή, θα τηρηθεί.
Οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν χθες ότι η νέα σύσκεψη υπό τον Λουκά Παπαδήμο στο Μαξίμου θα γίνει το απόγευμα στις 19:30 ή το αργότερο αύριο το μεσημέρι, που σημαίνει ότι διανύουμε ήδη τις τελευταίες ώρες της διαπραγμάτευσης για PSI, δανειακή σύμβαση και νέο οικονομικό πρόγραμμα 2012-2015.
Αποτελεί πάντως ερωτηματικό, παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία από την πλευρά του Μαξίμου σε ποια συμφωνία οδεύουμε.
Η πρώτη «κόκκινη γραμμή» όπως προέκυψε από την τελευταία σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό ήταν το «όχι» στην κατάργηση ή μείωση του 13ου και 14ου μισθού.
Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου δεν γνωρίζουν ακριβώς και αυτό που γίνεται γνωστό – και δε διαψεύδεται από το Μαξίμου – είναι ότι φαίνεται να σώζεται ο 14ος μισθός, όχι όμως και ο 13ος ο οποίος πάει για «κούρεμα».
Η δεύτερη «κόκκινη γραμμή» ήταν καμία μείωση στον κατώτατο μισθό. Η τρόικα φέρεται να μην κάνει πίσω σε αυτό το θέμα όπως και στην απαίτησή της για κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων έχει επικεντρώσει μη κάνοντας πίσω από την απαίτηση της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα επιμένει στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.
Η τρίτη «κόκκινη γραμμή» – όπως την είχαν θέσει η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ – ήταν να μη μειωθούν οι επικουρικές. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και σε αυτό το θέμα χωρίς να έχει γίνει γνωστή η θέση της.
Την ίδια ώρα η τρόικα διαμηνύει ότι «δε δέχεται κουβέντα για τις επικουρικές οι οποίες πρέπει οπωσδήποτε να μειωθούν» ενώ Σαμαράς και Καρατζαφέρης δε φαίνεται να κάνουν πίσω από τη δική τους θέση.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η διαπραγμάτευση έχει φτάσει στο σημείο μηδέν. Η κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι τα επιχειρήματά της, η τρόικα τα δικά της και η κλεψύδρα έχει αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση.
Οι Έλληνες πολίτες θα μάθουν αν θα υπάρξει συμφωνία οπότε η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται ή δε θα υπάρξει συμφωνία και με την απειλή της άτακτης χρεοκοπίας, θα πάμε σε εκλογές, ίσως και μέσα στον Φεβρουάριο. Γεγονός είναι ότι μέχρι στιγμής, υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση για τις «κόκκινες γραμμές» της τρόικας παρά για τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.
Η ρήση Παπαδήμου ότι «έχουμε κόκκινες γραμμές αλλά δεν τις αποκαλύπτουμε δημοσίως γιατί η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη» έχει ανησυχήσει και δεν έχει καθησυχάσει τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου θέτει ατύπως άλλη μία «κόκκινη γραμμή» που είναι κοινές μετοχές στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ωστόσο αυτή φαίνεται πως ήδη έχει ξεπεραστεί καθώς κερδίζει έδαφος το σενάριο των προνομιούχων μετοχών ή των κοινών χωρίς δικαίωμα ψήφου, που σημαίνει ότι το μάνατζμεντ θα παραμείνει στις διοικήσεις των τραπεζών οι οποίες τελικά και δε θα κρατικοποιηθούν.
Με δεδομένο ότι μέσα στα επόμενα τρία 24ωρα οι διαπραγματεύσεις θα λήξουν τα σενάρια είναι δύο.
Πρώτον, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνούν και με συναπόφαση πάμε σε οριστική συμφωνία για PSI (που έχει ολοκληρωθεί αλλά κατ΄ απαίτηση της τρόικας για την οποία όλα αποτελούν ένα πακέτο δε μπορεί να ανακοινωθεί) τη δανειακή σύμβαση και τα μέτρα του νέου οικονομικού προγράμματος 2012-2015.
Δεύτερον, οι πολιτικοί αρχηγοί δε δέχονται τα τελικά κείμενα της διαπραγμάτευσης όπως αυτά θα τους παρουσιαστούν – μέχρι την Παρασκευή λένε οι τελευταίες πληροφορίες – στη νέα σύσκεψη υπό τον Λουκά Παπαδήμο και τότε ο πρωθυπουργός επιστρέφει την εντολή και η χώρα πάει σε εκλογές μέσα στον Φεβρουάριο υπό την απειλή της άτακτης (διότι σε συντεταγμένη είμαστε) χρεοκοπία.