Ο επικεφαλής της ιταλικής υπηρεσίας φοροεισπράξεων, Ατίλιο Μπέφερα δήλωσε σήμερα ότι έχει παρατηρηθεί έντονη φυγή κεφαλαίων από την Ιταλία προς την Ελβετία.

Σύμφωνα με τον Μπέφερα, «πολλές ελβετικές τράπεζες άρχισαν να νοικιάζουν θυρίδες ασφαλείας γνωστών ξενοδοχείων, διότι αδυνατούν να ανταποκριθούν, πλέον, στην μεγάλη πίεση από την ολοένα και αυξανόμενη προσέλευση ιταλών πελατών».

Ο ίδιος προσθέτει ότι μέχρι το τέλος του 2011, μεταφέρθηκαν παράνομα στο εξωτερικό 11 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα η κατάσχεση χρημάτων στα συνοριακά φυλάκια με την Ελβετία τους τελευταίους μήνες αυξήθηκε κατά περίπου 50%.
Οι Ιταλοί, με βάση τα τελευταία στοιχεία, προσπαθούν κυρίως να μεταφέρουν στις θυρίδες των ελβετικών τραπεζών ράβδους χρυσού.

«Πρέπει να πείσουμε τον μέγιστο δυνατό αριθμό πολιτών να πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν, αυτή είναι η βασική αποστολή μας» δήλωσε ο Μπέφερα.

Όπως τονίζει ο συνεργάτης του ιταλού υπουργού Οικονομικών, θέση που διατήρησε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, με την νέα κυβέρνηση το κλίμα άλλαξε και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μετατράπηκε και πάλι σε μια από τις προτεραιότητες της πολιτικής δράσης.

Κάποιοι πολιτικοί, όπως ο Ουμπέρτο Μπόσι της Λέγκας, «στηρίζουν τις διαμαρτυρίες σε βάρος μας και υπερασπίζονται τους φοροφυγάδες, αλλά εμείς προχωρούμε, έχοντας ως μόνο σημείο αναφορά, τους ισχύοντες νόμους».