Στο 3,8%- 3,9% θα διαμορφωθεί το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI), ωστόσο άγνωστο παραμένει το ύψος του προεξοφλητικού επιτοκίου που ουσιαστικά θα κρίνει τις ζημιές που θα καταγράψουν σε όρους καθαρής παρούσας αξίας οι ιδιώτες πιστωτές.

Ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος θα έχει σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσάρλς Νταλάρα με τον οποίο θα εξετάσουν τους όρους της τελικής συμφωνίας ανταλλαγής, αλλά και ευαίσθητα νομικά θέματα σχετικά με τη δέσμευση της υψηλότερης δυνατής συμμετοχής στη διαδικασία.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων του IIF θα έχει σήμερα, αύριο και το Σάββατο διαρκείς διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις νομικές λεπτομέρειες και τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην εθελοντική διεξαγωγή του PSI. Στόχος ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τσάρλς Νταλάρα να μεταβούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Δευτέρα με μια ξεκάθαρη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Το πιο ευαίσθητο νομικά σημείο είναι η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) που θα αναγκάσουν τη μειοψηφία των μετόχων να αποδεχθούν τους όρους που θα συμφωνήσει η πλειοψηφία και θα ενεργοποιήσουν και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS). Η ενεργοποίηση των CACs θα καταστήσει αναγκαστική και τη συμμετοχή της ΕΚΤ στη διαδικασία, εξέλιξη που θα έχει επιπτώσεις στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας, αλλά και δευτερογενείς ψυχολογικές επιπτώσεις.

Στη βάση αυτή εξετάζονται τρόποι αντιμετώπισης των παρενεργειών αυτών, αλλά και της νομικής αντιμετώπισης της μη ισότιμης μεταχείρισης των κατόχων ελληνικών ομολόγων στη περίπτωση που η ΕΚΤ δεν μετάσχει στο αναγκαστικό κούρεμα.