Μάχη με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι διαβουλεύσεις για το κούρεμα του ελληινκού χρέους.
Μπορεί οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης να έδωσαν στη χώρα μας νέα παράταση στην προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας για το κούρεμα του χρέους, μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, στην κυβέρνηση, όμως, φαίνεται πως επιδιώκουν να κλείσουν το deal πολύ νωρίτερα από τα μέσα του επόμενου μήνα. Μάλιστα, ει δυνατόν, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
«Το πρόβλημα δεν είναι στο επιτόκιο. Το πρόβλημα έγκειται στο ενδεχόμενο ατυχήματος, το οποίο θέλουμε να αποφύγουμε και να προλάβουμε με κάθε τρόπο», δηλώνει στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου. Με αυτό τον τρόπο, αφήνει -εμμέσως πλην σαφώς- να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να βάλει λίγο νερό στο κρασί της στο θέμα του επιτοκίου, ώστε να μην υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο γεγονός , που θα τίναζε στον αέρα την όλη διαδικασία. Σε τι ακριβώς αναφέρεται;
Σε οποιοδήποτε έκτακτο γεγονός, που μπορεί να προκύψει στην παγκόσμια οικονομία – είτε σχετικό, είτε άσχετο με το ελληνικό χρέος -, και να επηρεάσει και τη διαπραγμάτευση με τις τράπεζες.
Φοβούνται, δηλαδή, πως οι συνθήκες αβεβαιότητας, υπό τις οποίες λειτουργεί τα τελευταία χρόνια η οικονομία παγκοσμίως, μπορεί να οδηγήσουν σε μια κρίση -μικρότερη ή μεγαλύτερη- που θα επηρεάσει τις τράπεζες.
Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί είτε να προκαλέσει την αναθεώρηση -από πλευράς των πιστωτικών ιδρυμάτων – των όποιων σκέψεων για κούρεμα του ελληνικού χρέους, είτε να αλλάξει πλήρως τα δεδομένα στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, επιθυμούν επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, ταυτόχρονα με αυτές για τη δανειακή σύμβαση.
Στόχος είναι πως, αν και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για τα νέα μέτρα, που θα συνοδεύουν το νέο δάνειο, να έχουν ολοκληρωθεί και οι συνομιλίες και να έχουν καταλήξει τουλάχιστον στα βασικά σημεία για το κούρεμα.
Άλλωστε, και ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα, όποτε αυτό χρειαστεί.