Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρύθμιση της αγοράς των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης θα προκαλέσει «αθέλητες συνέπειες» οι οποίες μάλλον θα «βλάψουν παρά θα ωφελήσουν» τις χρηματαγορές διεθνώς, υποστήριξε ένα στέλεχος του ενός από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους σε διεθνές επίπεδο σήμερα.
«Ο Fitch συμφωνεί με τις ευρείες στοχεύσεις των προτάσεων – να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και η διαφάνεια στην αγορά αξιολογήσεων» δήλωσε η Σούζαν Λάουνι, ανώτατο στέλεχος της Fitch Ratings για την Ευρώπη, μιλώντας στην διάρκεια μιας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα.
«Όμως νομίζουμε ότι πολλές από τις πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής θα έχουν αποτέλεσμα στην πραγματικότητα λιγότερο ανταγωνισμό, λιγότερη διαφάνεια και το να αυξηθεί η εξάρτηση από τις αξιολογήσεις» πρόσθεσε. «Οι πιθανότητες να υπάρξουν αθέλητες συνέπειες από αυτές τις βεβιασμένες προτάσεις είναι σημαντικές».
Η Λάουνι είπε επίσης ότι υπάρχει «ουσιαστικός κίνδυνος οι προτάσεις αυτές να εντείνουν την αναστάτωση στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές».
Τα τελευταία δύο χρόνια αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν επικρίνει επανειλημμένα τη λογική των οίκων αξιολόγησης, λέγοντας ότι αντί να προειδοποιούν τους επενδυτές για τους μελλοντικούς κινδύνους επιδεινώνουν τις εντάσεις στις αγορές υπερβάλλοντας σε ό,τι αφορά την έκταση των προβλημάτων των κρατών-μελών της ευρωζώνης.
Η Επιτροπή τάχθηκε υπέρ των προτάσεων για την ρύθμιση της αγοράς των αξιολογήσεων το Νοέμβριο αλλά τις μετρίασε αποσύροντας την πρόβλεψη να μην επιτρέπεται η αξιολόγηση κρατών που συνάπτουν, ή υπάρχει το ενδεχόμενο να συνάψουν, δανειακές συμβάσεις με τα λεγόμενα ταμεία «διάσωσης» της ΕΕ.
Νωρίτερα αυτό το μήνα ένας εκπρόσωπος είπε ότι οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλουν να επανεξετάσουν το ζήτημα στις συζητήσεις τους για τα μέτρα που θα λάβουν, μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου εννέα κρατών-μελών της ευρωζώνης από τον Standard & Poor’s.
Η Λάουνι επέκρινε ιδιαίτερα μια από τις προτάσεις, το να αναγκάζονται πελάτες όπως οι τράπεζες να αλλάζουν συχνά οίκους αξιολόγησης ώστε να αποφεύγονται συγκρούσεις συμφερόντων, να τονώνεται ο ανταγωνισμός και να ενθαρρύνονται οι σαφέστερες αξιολογήσεις.
Επισήμανε ότι ο Fitch προσπαθούσε επί χρόνια να κερδίσει έδαφος στην αγορά των αξιολογήσεων από τον S&P και τον δεύτερο μεγαλύτερο οίκο, τον Moody’s.
«Αν και καλωσορίζουμε τις προσπάθειες να σπάσει αυτό το δυοπώλιο, ανησυχούμε ότι το αποτέλεσμα ορισμένων από τις προτάσεις θα είναι να οχυρωθούν περαιτέρω ο Moody’s και ο S&P», είπε.
Οι δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν επίσης επικρίνει έντονα τις προτάσεις της ΕΕ.