Την θέση ότι το PSI θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδος θα είναι το 2020 στο 120% του ΑΕΠ εξέφρασε πριν λίγο ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρντ.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου για το ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ο Μπλανσάρντ είπε πως δεν θα αναφερθεί στη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη και αρκέσθηκε να δηλώσει πως το PSI θα πρέπει να μειώσει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ το 2020, ήτοι σε διατηρήσιμα επίπεδα. «Χρέος στο 120% του ΑΕΠ είναι ήδη αρκετά υψηλό», τόνισε.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως καθώς η Ελλάδα θα είναι εκτός αγορών για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα απαιτείται να διασφαλιστεί η απαραίτητη εξωτερική χρηματοδότηση της χώρας για αρκετό καιρό. «Εάν οι Έλληνες το επιθυμούν θα υπάρξει αυτή η χρηματοδότηση», δήλωσε ο γάλλος οικονομολόγος, προσθέτοντας πως η βιωσιμότητα του χρέους προϋποθέτει πως «η Ελλάδα θα προχωρήσει στις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ακόμη δεν έχει εφαρμόσει».

Ο ίδιος ρωτήθηκε για το τι θα γίνει εάν τελικά η Ελλάδα χρεοκοπήσει και απάντησε πως εάν η Ελλάδα «πτωχεύσει ατάκτως» η διάχυση της κρίσης θα περιορισθεί λόγω των μεγάλων χρησμοδοτικών μηχανισμών που έχει ενεργοποιήσει η Ευρώπη και οι οποίοι δύνανται να χορηγήσουν φθηνή χρηματοδότηση στις πιο ευάλωτες χώρες.

«Η μείωση του χρέους είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ», δήλωσε ο Ολιβιέ Μπλανσάρντ.