Ακόμη πιο εύκολα θα χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2018. Ακόμη και αν καθυστερήσουν για μια ημέρα την πληρωμή κάθε νέα οφειλή τους θα βγαίνουν αυτόματα εκτός της ρύθμισης.
Σε κάθε τέτοια περίπτωση, οι φορολογικές αρχές θα διεκδικούν το σύνολο των ανεξόφλητων υπολοίπων των ρυθμισμένων έως και σε 100 δόσεις οφειλών τους εφαρμόζοντας σε βάρος τους όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή προχωρώντας σε κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών τους στοιχείων.
Από το επόμενο έτος θα τεθεί σε ισχύ το αυστηρότερο καθεστώς προϋποθέσεων παραμονής στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Σύμφωνα με το νέο αυτό καθεστώς, όσοι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις 100 δόσεις θα τίθενται αυτόματα εκτός της ρύθμισης αυτής, εφόσον δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα οποιαδήποτε νέα οφειλή τους προς το Δημόσιο βεβαιωθεί στο όνομά τους από την 1η-1-2018 και μετά.
Ακόμη και μία ημέρα να είναι εκπρόθεσμοι, θα χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων και, σε κάθε περίπτωση, ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο του ενταγμένου στη ρύθμιση αυτή χρέους θα είναι άμεσα απαιτητό από το Δημόσιο.
Οι δύο λύσεις
Για να μη χάσουν οι οφειλέτες τα ευεργετήματα της ρύθμισης των «100 δόσεων» από την 1η-1-2018 και μετά θα πρέπει:
1. Να πληρώνουν εγκαίρως ολόκληρα τα ποσά των νέων οφειλών τους προς το Δημόσιο, πριν δηλαδή αυτά καταστούν ληξιπρόθεσμα, έστω και εν μέρει ή
2. να εντάσσουν τις νέες οφειλές προς το Δημόσιο που θα προκύπτουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 – πριν αυτές γίνουν ληξιπρόθεσμες έστω και εν μέρει – στην «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013). Η ρύθμιση αυτή προβλέπει τη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης κάθε νέας οφειλής προς το Δημόσιο έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν πρόκειται για κάποιον έκτακτο φόρο.
Αν επιλέξουν μια από τις παραπάνω λύσεις, η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν θα χάνεται.