Ως πείραμα αντιμετωπίζει το ευρώ ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Ρόμπερτ Μπάρο, ο οποίος, σε άρθρο του στη Wall Street Journal, προτείνει τη σταδιακή επιστροφή των κρατών στα εθνικά τους νομίσματα, έως το 2014.
Το πείραμα του ευρώ απέτυχε. Επομένως τώρα, αντί να σπαταλούνται χρήματα για την στήριξη ενός θνησιγενούς σχεδίου, καλό θα ήταν να προετοιμαστούν οι κυβερνήσεις για την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα.
Πλέον, η διάθεση των χρημάτων προς τη διάσωση τόσο μεμονωμένων χωρών όσο και του ίδιου του ευρώ δεν οδηγεί πουθενά, αναφέρει ο Μπάρο, ο οποίος έχει επαναλάβει και στο παρελθόν εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή, η ηγεσία της Ευρώπης, και ιδιαίτερα οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα λεπτομερές σχέδιο για την έξοδο από το ευρώ.
Όπως ακριβώς έκαναν και όταν ήταν να διαμορφώσουν το σχέδιο για τα κριτήρια που θα πρέπει οι υποψήφιες χώρες να πληρούν προκειμένου να ενταχθούν στο ευρώ. Με άλλα λόγια να προσφέρουν μία λύση για την έξοδο ή την απέλαση μιας χώρας.
Σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνει ο ίδιος, θα πρέπει να υπάρξει ένα πλάνο σταδιακής επιστροφής στα εθνικά νομίσματα που αρχίζει από την κορυφή της ζώνης του ευρώ. Δηλαδή η Γερμανία να δημιουργήσει ένα παράλληλο νόμισμα, ένα νέο γερμανικό μάρκο, με ισοτιμία 1 προς 1 με το ευρώ. Κατά τον χρόνο της μετάβασης, και το ευρώ και το νέο μάρκο θα κυκλοφορούν παράλληλα.
Όπως υποστηρίζει ο Μπάρο, εάν όλες οι χώρες της ευρωζώνης ακολουθήσουν αυτή την πορεία, το ευρώ θα έχει εξαφανιστεί έως νόμισμα το 2014, όπως εξαφανίσθηκαν τα 11 εθνικά νομίσματα το 2001.
Τέλος, ο Μπάρο, αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη υποψήφια προς αποχώρηση χώρα, ενώ προβλέπει ότι η ανακοίνωση του νέου σχεδίου θα αυξήσει την αξία των γερμανικών ομολόγων, επειδή η Γερμανία έχει ισχυρή ατομική αξιοπιστία και δεν θα πρέπει πλέον να φροντίζει για τους αδύναμους γείτονές της.