Η κυβέρνηση δεν πρέπει να μειώσει τις προσπάθειες που καταβάλλει στο πλαίσιο της πολιτικής της κατά του δημόσιου ελλείμματος το 2012, παρά το ότι η γενική οικονομική κατάσταση είναι καλύτερη απ’ ό,τι το περασμένο έτος, δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν, σε μια συνέντευξη που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα.
«Η παύση που η κυβέρνηση θέλει να κάνει στην αποκατάσταση της ισορροπίας του προϋπολογισμού δεν με πείθει με βάση τα σενάρια ανάπτυξης που προβάλλονται ως δικαιολόγηση», δήλωσε στην Tagesspiegel. «Ο σκοπός είναι να φθάσουμε γρήγορα σε έναν δομικό ισοσκελισμό του προϋπολογισμού», συνέχισε ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, υπενθυμίζοντας στη Γερμανία την «ιδιαίτερη ευθύνη» της ως «στήριγμα σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ», η οποία κλονίζεται εδώ και πολλούς μήνες από μια κρίση χρέους.
Το 2011, το δημόσιο έλλειμμα της Γερμανίας αναμένεται να σημειώσει ισχυρή πτώση, στο 1,3% του ΑΕΠ, έναντι 4,3% τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μπούντεσμπανκ, στη συνέχεια αναμένεται να παραμείνει περίπου σταθερό και να πέσει στο 1% του ΑΕΠ το 2012 και στο 0,7% το 2012. Όσον αφορά την ανάπτυξη, ο Βάιντμαν κατατάσσει τον εαυτό του στο στρατόπεδο των αισιόδοξων για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας του, εκτιμώντας πως η τρέχουσα κατάσταση είναι «σχετικά ευνοϊκή».
Αρνείται «να συμμετάσχει σε ένα διαγωνισμό προφητικών σεναρίων και μαυρίσματος του πίνακα» και προβλέπει πως η έλλειψη πιστώσεων μπορεί επίσης να προκληθεί από μια κατάχρηση αρνητικών λόγων. Επιδεικνύει τέλος τη μεγάλη αυστηρότητά του έναντι των εκκλήσεων ορισμένων πολιτικών που ζητούν μια χαλάρωση της πειθαρχίας και των κανόνων λειτουργίας του νομισματικού ινστιτούτου προκειμένου να καταπολεμηθεί η κρίση και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στο χρέος των χωρών της ζώνης του ευρώ. «Οφείλουμε να πούμε σαφώς πού βρίσκονται τα κανονιστικά όριά μας, αλλά επίσης εκεί όπου σταματούν οι ικανότητές μας. Οφείλουμε να ορίσουμε αυστηρούς φραγμούς», είπε.
Συνέκρινε ορισμένες από αυτές τις απαιτήσεις με εκείνες των αλκοολικών που «υπόσχονται να είναι εγκρατείς από αύριο, αλλά απαιτούν ένα τελευταίο ξέχειλο σφηνάκι». «Δεν βλέπω πώς μπορεί κανείς να καταπολεμήσει μια κρίση εμπιστοσύνης αν δεν σεβαστεί ο ίδιος το νομικό πλαίσιο», κατέληξε.