Τα spread στην Ιταλία άγγιξαν εκ νέου σήμερα τις 515 μονάδες. Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων έφτασε το 7,12%. Μέσα στο δύσκολο αυτό κλίμα, το ιταλικό υπουργείο οικονομικών ετοιμάζεται να διαθέσει αύριο ομόλογα του δημοσίου εξαμηνιαίας διάρκειας συνολικής αξίας 11,5 δισ. ευρώ και μεθαύριο ομόλογα διάρκειας δεκαοκτώ μηνών και δέκα ετών, αξίας 8,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έχει επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης και ετοιμάζεται -πιθανότατα αύριο- να συζητήσει με τους υπουργούς του μέτρα και παρεμβάσεις που να μπορέσουν να επισπεύσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Στις κύριες προτεραιότητες παραμένουν τα άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» (το χρονικό όριο που έχει τεθεί είναι εκείνο του Αυγούστου) ο επανακαθορισμός των κανόνων του «εργασιακού», με επέκταση της μονιμότητας που να προβλέπει και μεγαλύτερη ευελιξία και η ενίσχυση του ταμείου ανεργίας και άλλων μορφών στήριξης για όσους χάνουν την δουλειά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από τον χώρο των άμεσων συνεργατών του Ιταλού τεχνοκράτη-πρωθυπουργού, πρόκειται επίσης να εξετασθεί η δυνατότητα ουσιαστικότερης χρηματοδότησης των δημοσίων έργων -με δέκα δισεκατομμύρια ευρώ- και η έγκριση περιορισμένης μείωσης της φορολογικής πίεσης για τους μισθωτούς.
Όλες οι λύσεις που μπορούν να συμβάλουν να αποφευχθεί η μακροχρόνια οικονομική ύφεση συνεχίζουν να εξετάζονται από τον Μάριο Μόντι και τους συνεργάτες του με στόχο να μπορέσει να εγκαινιασθεί, τις επόμενες μέρες, η λεγόμενη «φάση 2» -της ανάπτυξης-, με απτά αποτελέσματα για τους πολίτες.
Όπως υπογραμμίζει η δημόσια τηλεόραση Rai Tre «ένας από τους κρισιμότερους φακέλους παραμένει η δυναμική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που, κάθε χρόνο, στερεί από τα ταμεία του ιταλικού δημοσίου τουλάχιστον 120 δισεκατομμύρια ευρώ».
Τα συνδικάτα Cgil Cils και Uil, από την μεριά τους εκτίμησαν ότι «προς το παρόν, από την κυβέρνηση ακούστηκαν μόνον εξαγγελίες και δεν υπήρξε καμία πραγματική παρέμβαση υπέρ των εργαζομένων».