Μέτρα με στόχο την εξοικονόμηση δέκα δισ. ευρώ μέχρι το 2016 -δύο δισ. κατ’ έτος- πρόκειται να ψηφίσει στα τέλη Φεβρουαρίου η αυστριακή κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, όπως συμφώνησαν στις σημερινές συνομιλίες τους στη Βιέννη οι αρχηγοί των δύο κομμάτων, αντίστοιχα, ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ.
Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Σπίντελεγκερ -και επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του κ. Φάιμαν-, το πακέτο εξοικονόμησης των 10 δισ. θα ψηφιστεί από το υπουργικό συμβούλιο τέλη Φεβρουαρίου, αλλά ο ίδιος δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα, παρέπεμψε μόνον σε σχέδιο που έχει παρουσιάσει το κόμμα του και προβλέπει, μεταξύ άλλων, περικοπές σε επιδοτήσεις και στους Αυστριακούς Σιδηροδρόμους.
Επιβεβαιώνοντας κατ’ αρχή τις δηλώσεις Σπίντελεγκερ, εκπρόσωπος της καγκελαρίας ανέφερε πως στη βάση των συμφωνηθέντων θα πρέπει να υπάρξει ετήσια μείωση του ελλείμματος κατά δύο δισεκατομμύρια, για τα επόμενα πέντε χρόνια, χωρίς όμως να έχει ακόμη οριστεί ποιο ποσό θα αφορά περικοπές και ποιο θα προέρχεται από νέους φόρους, στόχος πάντως της κυβέρνησης είναι η διατήρηση των επιτοκίων, για δεκαετούς διάρκειας αυστριακά κρατικά ομόλογα κάτω από το 3%.
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει στο παρελθόν τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, το μεν Λαϊκό προωθεί περικοπές από ένα δισ. ευρώ σε κρατικές επιδοτήσεις και (μεσοπρόθεσμα) στους Αυστριακούς Σιδηροδρόμους, το δε Σοσιαλδημοκρατικό, περικοπές, μέσα από ένα πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης, όπως, συγχώνευσης πρεσβειών και γραφείων εμπορικών υπηρεσιών στο εξωτερικό καθώς και κατάργησης μικρών περιφερειακών δικαστηρίων.
Στο στόχαστρο και των δύο κομμάτων βρίσκεται και το συνταξιοδοτικό σύστημα, όπου το Λαϊκό Κόμμα στοχεύει την εξοικονόμηση περίπου 1,5 δισ. ευρώ με αύξηση της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης (σήμερα στα 58 χρόνια) κατά τέσσερα χρόνια, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν τον περιορισμό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στους δημόσιους υπαλλήλους όπως επίσης έκτακτη εισφορά σε υψηλές συντάξεις, όπως δημοσίων υπαλλήλων, πρώην πολιτικών, στελεχών Κεντρικής Τράπεζας, ασφαλιστικών ταμείων κ.ά.
Επιπλέον οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν προτείνει αύξηση συγκεκριμένων φόρων ή νέους φόρους, όπως την εκ νέου επιβολή φόρου κληρονομιάς ή ενός νέου περιουσιακού φόρου σε περιουσίες που υπερβαίνουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ – ο οποίος θα σήμαινε επιπλέον έσοδα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων- όπου όμως, το Λαϊκό Κόμμα αντιδρά αρνητικά, αντιπροτείνοντας μια έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης από υψηλά αμειβόμενους.
Η ψήφιση αυτού του πακέτου λιτότητας ύψους δέκα δισ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια συζητείται τη στιγμή που ο αμερικάνικος οίκος αξιολόγησης Moody’s είχε επιβεβαιώσει τέλη της περασμένης εβδομάδας, τη διατήρηση από την Αυστρία της πιστοληπτικής της ικανότητας στο βαθμό «ΑΑΑ» κάτι για το οποίο κυβερνητικά στελέχη στη Βιέννη εξέφραζαν ικανοποίηση προειδοποιώντας συγχρόνως πως το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό.