Μια από τις θετικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών ήταν αυτή για την επικείμενη χαλάρωση των capital controls, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.
*Του Κωνσταντίνου Μίχαλου
Σαφώς πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στη μακρά και δύσκολη πορεία επιστροφής της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς στην κανονικότητα.
Ωστόσο, μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης και περισσότερα από δύο χρόνια επιβολής περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, το βήμα αυτό δεν είναι αρκετό. Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα στην ελληνική αγορά και στις επιχειρήσεις παραμένουν σοβαρά και απαιτούν αποφασιστικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή τους.
Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και την Τράπεζα της Ελλάδος, πρέπει να είναι η απελευθέρωση των ροών κεφαλαίων το ταχύτερο δυνατόν. Επίσης, θα πρέπει να επανεξεταστούν και να καταργηθούν όλα τα πρόσθετα βάρη που έχουν επιβληθεί στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές νομικών και φυισκών προσώπων με τα τραπεζικά ιδρύματα, με αιτιολογία το υψηλό γραφειοκρατικό κόστος που επέφεραν τα capital controls. Είναι ανάγκη να υπάρξει μείωση σε όλα τα τέλη και τις προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες, καθώς τα υψηλά αυτά κόστη επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, οδηγώντας πολλές από αυτές σε οικονομικό μαρασμό.
Το αμέσως επόμενο βήμα, θα πρέπει να είναι αυτό της άρσης των περιορισμών μεταφοράς κεφαλαίων των επιχειρήσεων στο εξωτερικό, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και να αποκατασταθεί η εικόνα τους στις διεθνείς αγορές. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία περιόρισε την αβεβαιότητα σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας κίνησης, ακόμη και τώρα.
Η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών στο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον της χώρας είναι θέμα ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Όσο οι ελληνικές επιχειρήσεις αδυνατούν να αντλήσουν επαρκή χρηματοδότηση, δανείζονται με υψηλά επιτόκια σε σχέση με τον ανταγωνισμό και αντιμετωπίζουν περιορισμούς και πρόσθετες επιβαρύνσεις λόγω των capital controls, ο στόχος για ανάπτυξη βασισμένη στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια θα παραμένει μακρινός.
*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος