Δυσοίωνα είναι τα νέα για την ελληνική οικονομία καθώς η Goldman Sachs σε έκθεσή της υποστηρίζει ότι «Η Ελλάδα θα γίνει και πάλι ανταγωνιστική σε 15 χρόνια».
Η έκθεση έρχεται να βαρύνει το ήδη αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί την ίδια ώρα που ο επικεφαλής της Royal Bank of Scotland προειδοποίησε χθες ότι μια μικρή χώρα θα βγει εκτός της ευρωζώνης, χωρίς βέβαια να κατονομάζει ποια εννοεί.
Όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα στην έκθεσή της, «μεγάλο μέρος των περιφερειακών ανισορροπιών στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να εξομαλυνθεί μέσω τεχνικής υποτίμησης που θα βελτίωνε τη θέση κρατών όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ισπανία σε σχέση με κράτη του “πυρήνα” της ευρωζώνης».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η Πορτογαλία θα απαιτήσει τη μεγαλύτερη πραγματική υποτίμηση περίπου κατά 45%, ενώ η Ελλάδα, λόγω των εξαγωγικών της επιδόσεων, φαίνεται να έχει μικρότερη ανάγκη προσαρμογής (περίπου 35%). Αντίστοιχη, στο 35%, εκτιμά ότι θα είναι η ανάγκη υποτίμησης και της Ισπανίας.
Όπως τονίζει η Goldman Sachs, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να ενισχύουν τις οικονομικές επιδόσεις των χωρών, όμως προς την ίδια κατεύθυνση μπορούν να στραφούν και οι εξαγωγές ώστε να διευκολύνουν την προσαρμογή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Για την περίπτωση της Ελλάδας, ο κολοσσός των ΗΠΑ θεωρεί πως απαιτείται μια 15ετής προσαρμογή, στη διάρκεια της οποίας οι τιμές θα πρέπει να αυξάνονται λιγότερο ή ακόμα και να υποχωρούν σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Η αντίστοιχη προσαρμογή για την Ιρλανδία θα ήταν περίπου 3 χρόνια στην Ιρλανδία, για την Ιταλία και Ισπανία 8 χρόνια και για την Πορτογαλία 20 χρόνια.