«Η ελληνική κυβέρνηση με έναν συντονισμένο τρόπο και έναν σοβαρό σχεδιασμό φέρνει συγκεκριμένες προτάσεις έργων, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», αποτιμώντας τα αποτελέσματα της συνάντησης, που είχε χθες στο Λουξεμβούργο με την ηγεσία της ΕΤΕπ.
«Η στόχευση μας είναι θέσεις εργασίας, γι’ αυτό και οι προτεραιότητες που συζητήσαμε και με τον κ. Χόγερ (σ.σ. τον πρόεδρο της ΕΤΕπ) είναι προγράμματα που εστιάζουν στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», είπε ο κ.Χαρίτσης και διευκρίνισε: «Προχωράμε με την ΕΤΕπ σε συμφωνίες χρηματοδότησης μεγάλων έργων, όπως είναι η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού, η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου […] και μια σειρά νέων αντίστοιχων πρωτοβουλιών, προγράμματα, τα οποία νομίζουμε ότι θα δώσουν μία ώθηση σε κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι έχουν πληγεί από την κρίση σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως είναι ο κατασκευαστικός κλάδος».
«Έχουμε ολοκληρώσει το προηγούμενο διάστημα όλο το νομοθετικό πλαίσιο σε σχέση με τη διαχείριση του βασικού προβλήματος -και για τις ελληνικές επιχειρήσεις και για τις τράπεζες- των “κόκκινων” δανείων και ερχόμαστε με προγράμματα, τα οποία θα δημιουργήσουμε μαζί με την ΕΤΕπ, να ενισχύσουμε αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα περάσουν από τη διαδικασία εξυγίανσης του εξωδικαστικού μηχανισμού», είπε ο αν. υπουργός, εξηγώντας ότι ο εν λόγω σχεδιασμός «θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους και να ξεπεράσουν τις συνέπειες της κρίσης».
Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ, που αφορά τις συμφωνίες που συνήφθησαν το 2016 με την ΕΤΕπ για την Ελλάδα (για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα) «αποτελεί την καλύτερη επίδοση, το υψηλότερο ποσό, για την περίοδο της κρίσης των τελευταίων χρόνων», υπογραμμίζοντας ότι «ήδη μέσα από τις διαδικασίες εκταμίευσης αυτών των χρημάτων 1,4 δισ. ευρώ έχουν φτάσει στους τελικούς δικαιούχους, δηλαδή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν φτάσει σε έργα υποδομής, μικρά περιφερειακά σε όλη την Ελλάδα, είναι χρήματα τα οποία έχουν πέσει στην πραγματική οικονομία και έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητά της σε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο».
Σε ό,τι αφορά το τρέχον έτος γνωστοποίησε ότι «τους πρώτους μήνες τα νούμερα δείχνουν ότι πάμε για ακόμη καλύτερες επιδόσεις, ακόμη περισσότερες συμφωνίες με την ΕΤΕπ», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «και η συμφωνία του Eurogroup, της 16ης Ιουνίου ανοίγει τον δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της παρουσίας της ΕΤΕπ στην ελληνική οικονομία». «Μετά από την κρίση αποεπένδυσης των προηγούμενων χρόνων βασικό ζητούμενο είναι τόσο η καλύτερη δυνατή διαχείριση των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως είναι το νέο ΕΣΠΑ, όσο βεβαίως και ακόμη περισσότερο η προσέλκυση νέων πόρων στην ελληνική οικονομία, όπως είναι οι χρηματοδοτήσεις που προκύπτουν από τις συμφωνίες με την ΕΤΕπ», εξήγησε ο αν. υπουργός.
Σε ό,τι αφορά τους διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ σημείωσε ότι «μέσα στον Ιούλιο ξεκινά μία σειρά νέων προγραμμάτων, που αφορούν στην ενίσχυση μικρομεσαίων και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων, στη δημιουργία νέων τουριστικών μονάδων, σε δραστηριότητες οι οποίες δεν είχαν χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα, όπως είναι οι δραστηριότητες της λεγόμενης περιβαλλοντικής βιομηχανίας -ενίσχυση δηλαδή επιχειρήσεων για τη διαχείριση επικίνδυνων στερεών αποβλήτων, κάτι το οποίο έχε μία πάρα πολύ σημαντική οικονομική αλλά και περιβαλλοντική διάσταση». Εκτίμησε δε ότι «με τη βελτίωση και του συνολικότερου οικονομικού περιβάλλοντος οι στόχοι τους οποίους έχουμε θέσει (σ.σ. για την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ), όχι απλώς θα επιτευχθούν αλλά θα υπερκαλυφθούν».
Αναφερόμενος στο Ταμείο Υποδομών είπε ότι «είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε από κοινού με την ΕΤΕπ και στο οποίο αξιοποιούμε και πόρους του ΕΣΠΑ αλλά και πόρους της Τράπεζας και ήδη τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί αγγίζουν τα 600 εκατ. ευρώ». Πρόσθεσε δε ότι οι πόροι από το Ταμείο αυτό θα κατευθυνθούν στην υλοποίηση τοπικών και περιφερειακών έργων υποδομών, «που θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί στο σύνολο της Επικράτειας εδώ και δεκαετίες, αλλά μένουν εκκρεμή, μένουν στον αέρα και έχουν να κάνουν με δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, έχουν να κάνουν με αγροτικές υποδομές, σχετίζονται με την ενεργειακή εξοικονόμηση και θα χρηματοδοτηθούν από αυτό το ταμείο το επόμενο διάστημα».
Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα ο κ. Χαρίτσης είπε: «Η διαδικασία προχωρά ομαλά, όλες οι πληροφορίες που έχουμε συντείνουν στο ότι αύριο θα ληφθεί η απόφαση από τον ESM για την εκταμίευση της δόσης, κάτι το οποίο θα αποτελέσει μία ακόμη πάρα πολύ σοβαρή θετική εξέλιξη στην πορεία ανάταξης της ελληνικής οικονομίας».
«Η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει συστηματικά για να πετύχει τον μεγάλο της στόχο, που είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, που θα συνοδεύεται από την έξοδο από το μνημόνιο, από την έξοδο από την επιτροπεία και από την δυνατότητα της χώρας να αυτοχρηματοδοτήσει μέσω των αγορών τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Αυτός ο στόχος είναι πλέον πιο ορατός από ποτέ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την απόφαση του Eurogroup, επιβεβαιώνεται και από την πορεία των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες, που δείχνει ότι και οι αγορές ενστερνίζονται αυτή την προοπτική», επισήμανε.