Τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη και όσα αυτή σημαίνει για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και το χρέος αποτιμούν στην Ευρώπη αλλά και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup προβλέπει δόση 8,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα που θα δοθεί σε δύο τμήματα αλλά και την υποχρέωση να σημειώνει πλεονάσματα 2% έως το 2060. Για το χρέος οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μετατέθηκαν για το 2018, αποφασίστηκε η παραμετροποίηση τεχνικών παρεμβάσεων για την ελάφρυνση, μέσω επιμηκύνσεων από 0 έως 15 χρόνια, ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει και τη λήψη συγκεκριμένων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών υπέρ της Ελλάδας.
Για δύσκολη διαπραγμάτευση έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας πως «τελικά έχει θετική επίπτωση για την Ελλάδα, διότι βρίσκεται σε καλύτερο δρόμο και αν τον συνεχίσει, τότε θα είμαστε όλοι ικανοποιημένοι». «Βρισκόμαστε και στην Ελλάδα στον δρόμο της οικονομική ανάκαμψης και αυτό συνετέλεσε στο να κλείσουμε την αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος επιτυχώς» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ecofin.
Επιπλέον ανέφερε ότι ο στόχος του προγράμματος είναι στα μέσα της επόμενης χρονιάς να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές, επισημαίνοντας ότι «εάν επιτύχει, πράγμα για το οποίο συνηγορούν πολλά ότι μπορεί να συμβεί, τότε είμαστε σε καλό δρόμο». Παραδέχθηκε ότι «ζητάμε από τους πολίτες στην Ελλάδα πολλά», προσθέτοντας ότι «το ερώτημα είναι πώς θα βρει η Ελλάδα το δρόμο της, πώς θα προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική, για να μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια» και σημείωσε πως αυτό «είναι μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ένα θέμα εθνικής κυριαρχίας, όπως επίσης είναι θέμα του ελληνικού Κοινοβουλίου και του ελληνικής κυβέρνησης».
Σχολιάζοντας τη συμφωνία ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Mέρκελ, τόνισε πως «μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της» και να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Η Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ισχυρή έκφραση στήριξης στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά όταν θα αποσαφηνισθούν οι παράμετροι για την αναδιάρθρωση του χρέους και εξασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του. Όσο γρηγορότερα γίνει αυτό το καλύτερο, ανέφερε σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ. Ανέφερε ακόμη ότι είναι αποφασισμένη να προτείνει στο ΔΣ του ΔΝΤ α εγκρίνει το συντομότερο τη συμφωνία για συμμετοχή επί της αρχής στο πρόγραμμα και την εκταμίευση χρημάτων όταν ξεκαθαρισθούν όλες οι παράμετροι βιωσιμότητας του χρέους.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η συμφωνία «ήταν η καλύτερη δυνατή, ίσως δε και η καλύτερη που έχει επιτύχει έως σήμερα το Eurogroup». Ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της συμφωνίας, αλλά και το γεγονός ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τελικές ρυθμίσεις στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Την «καλή συμφωνία, σε αυτό το στάδιο» χαιρέτισε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι οριστική». «Ήταν σημαντικό να έχουμε αυτή τη συμφωνία, σε αυτό το στάδιο, για να έχουμε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις και να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις που μόλις εκπλήρωσε και που ήταν δύσκολες μεταρρυθμίσεις» δήλωσε.
Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές χαιρετίζουν την επίτευξη συμφωνίας χθες στο Eurogroup, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συγκεκριμενοποίησης, το ταχύτερο δυνατό, των μέτρων για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Ο πρόεδρός τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα αναφέρει ότι οι καθυστερήσεις κρατούν ομήρους τους Έλληνες και ότι τώρα πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τονίζει τέλος ότι η πολιτική ομάδα του αναμένει τη συγκεκριμενοποίηση, εντός των προσεχών μηνών, των μέτρων για το ελληνικό χρέος, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι μετά τη χθεσινή συμφωνία στο Συμβούλιο, δίνεται στην Ελλάδα η δυνατότητα άσκησης αναπτυξιακών πολιτικών.