Απαισιόδοξος για το μέλλον των δυτικών αξιών και επιφυλακτικός για την δυνατότητα του ευρώ να εξέλθει αλώβητο από την κρίση εμφανίζεται ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ σε συνέντευξη του προς την ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Tijd.
Παράλληλα, ο Ζακ Ντελορ συνηγορεί υπέρ ενός νέου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για την Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις που απειλούν την συνοχή της Ευρωζώνης.
Αφού εκφράζει την ενόχλησή του για την «κακοφωνία» που εκπέμπει η Ευρώπη σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της κρίσης, ο αρχιτέκτονας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δώσουν ένα σαφές μήνυμα προκειμένου να καταλαγιάσουν τις ανησυχίες των αγορών.
Κατά την εκτίμησή του, το ευρώ μπορεί να εξέλθει ενισχυμένο από την κρίση μόνον εάν συντρέχουν, σωρευτικά, δύο προϋποθέσεις: καταρχήν να σβήσει το συντομότερο η πυρκαγιά που απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και κατά δεύτερο λόγο να σχεδιαστεί μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική.
«Οι δύο αυτές προϋποθέσεις αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ για την υπέρβαση της κρίσης και εάν δεν εκπληρωθούν, θα παραμείνει το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στις αγορές», εξηγεί ο Ντελορ.
«Στα πλαίσια αυτά», προσθέτει, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται ενώπιον δυο επιλογών: είτε να αποδεχθούν την εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε να υπαχθούν σε ένα κοινό καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας».