Έρευνες στους οίκους αξιολόγησης διενεργεί η αρμόδια αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εξετάζει κατά πόσο οι μέθοδοι, για την αξιολόγηση αξιόγραφων, είναι συνυφασμένοι με τους κανονισμούς. Μάλιστα, εάν εντοπίσουν παρατυπίες, οι οίκοι πρόκειται να έρθουν αντιμέτωποι με αυστηρές κυρώσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, τα στελέχη της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής European Securities and Markets Authority βρίσκονται, από τις αρχές του τρέχοντος μήνα, στα γραφεία των τριών μεγαλύτερων οίκων αξιολόγησης, δηλαδή των Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch, πραγματοποιώντας έρευνα για τις μεθόδους αξιολόγησής τους, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

«Πρόκειται να ανακοινώσουμε την πρώτη έκθεσή μας για τους οίκους αξιολογήσεις το αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου», τόνισε εκπρόσωπος της αρμόδιας αρχής και πρόσθεσε πως «δεν αποκλείεται η επιβολή βαρύτατων κυρώσεων, αν προκύψουν παρατυπίες».

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Reuters, οι έρευνες θα ενταθούν μετά τη χθεσινή προειδοποίηση του οίκου Standard & Poor’s προς τις χώρες της Ευρωζώνης, κάνοντας «φύλλο και φτερό» τις μεθόδους και τα κριτήρια τα οποία χρησιμοποιούν ώστε να εξάγουν τα συμπεράσματά τους.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν βρεθεί, τελευταίως, στο στόχαστρο αρκετών Ευρωπαίων αξιωματούχων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστιάν Νόγιερ, ο οποίος δήλωσε σήμερα πως «η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί ο S&P είναι περισσότερο με πολιτικά κριτήρια, παρά με βάση τα οικονομικά μεγέθη».