Συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες, αναμένεται να πραγματοποιήσει τις επόμενες τρεις ημέρες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιντνερ, ο οποίος προσγειώθηκε σήμερα στη Γερμανία, με σκοπό να πιέσει προς την κατεύθυνση μιας επείγουσας λύσης της κρίσης του ευρώ, που επηρεάζει και την αμερικανική οικονομία.

Ο κ. Γκάιντνερ θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, το νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, τον Ισπανό νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, αλλά και το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στην ατζέντα βρίσκεται η συζήτηση για νέα άμεσα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν στην κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την Παρασκευή και θα ενισχύσουν αποτελεσματικά την εμπιστοσύνη των αγορών για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικά επιβαρυμένων χωρών της Ευρωζώνης.

Καθώς το «χρονόμετρο» για την εύρεση μιας λύσης για την Ευρωζώνη «μετράει ανάποδα», την κατάσταση επιδεινώνουν οι συνεχείς αναφορές από οίκους αξιολόγησης, όπως η Standard & Poor’s, αλλά και η Fitch, για την οικονομική δυνατότητα τόσο χωρών της Ευρωζώνης, όσο και για τον ίδιο το μηχανισμό EFSF.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, είναι ένδειξη της κρισιμότητας της περιόδου και της πεποίθησης των ΗΠΑ ότι «ο χρόνος τελειώνει», για μια λύση εντός της Ευρωζώνης.