Στη σημαντικότερη πηγή νέας παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη αναδεικνύονται όλο και περισσότερο οι ανανεώσιμες πηγές. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι, το 2016, σχεδόν τα εννέα δέκατα της νέας ενέργειας, που προστέθηκαν στο πανευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρισμού, προήλθαν από Α.Π.Ε., γεγονός, που αποτελεί σημάδι ότι η ήπειρος απομακρύνεται τάχιστα από τα ορυκτά καύσιμα.
Παρόλ΄ αυτά, οι μεγάλοι παίκτες της βιομηχανίας των ανανεώσιμων πηγών ανησυχούν για την έλλειψη πολιτικής στήριξης μετά το 2020, όταν και τελειώνει η προθεσμία για την επίτευξη των σχετικών στόχων, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη βρίσκεται πολύ μπροστά σε αυτό τον τομέα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες μεγάλες χώρες παγκοσμίως.
Από τα 24,5 GigaWatt της νέας ενέργειας, που παρήχθη στην Ε.Ε. το 2016, τα 21,1GW, δηλαδή το 86%, προήλθαν από τον αέρα, τον ήλιο, το νερό και τη βιομάζα, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2014, που ήταν 79%.
Για πρώτη φορά, η ενέργεια από αιολικά πάρκα αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 50% της συνολικής παραχθείσας, σύμφωνα με στοιχεία της Wind Europe.
Μάλιστα, η αιολική ξεπέρασε το λιγνίτη, και έγινε η δεύτερη μορφή παραχθείσας ενέργειας μετά το φυσικό αέριο.
Οι μεγαλύτερες επενδύσεις
Βρετανία: Οι μεγαλύτερες γεννήτριες αιολικής ενέργειας στον κόσμο μπήκαν σε λειτουργία ανοιχτά του Λίβερπουλ. Έχουν δυνατότητα παραγωγής 8MW η καθεμία και ύψος, που προσεγγίζει τα 200 μέτρα. Συνολικά, στη χώρα, έχουν κατασκευαστεί αιολικά πάρκα, που μπορούν να παράγουν 5,3GW, καλύπτoντας τις ανάγκες ηλεκτρισμού 4,5 εκατ. νοικοκυριών.
Ολλανδία: Στα ανοιχτά της Βόρειας Θάλασσας, λειτουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το Gemini (το πρώτο είναι στο Λονδίνο). Αποτελείται από 150 γεννήτριες και εκτιμάται ότι στην επόμενη 15ετία θα καλύπτει τις ανάγκες 1,5 εκατ. ανθρώπων.
Η Γερμανία
Η -πρωτοπόρος στις ΑΠΕ- Γερμανία, καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ανταγωνιζόμενη πλέον ευθέως τη Βρετανία. Τον Απρίλιο, παρήγαγε το 85% της απαραίτητης για αυτήν ενέργειας μόνο από ανανεώσιμες πηγές.
Στη χώρα, βρίσκεται σε ισχύ το πρόγραμμα Energiewende, που αφορά στη μετάβαση από παραδοσιακές πηγές ενέργειας σε ανανεώσιμες, και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
Σύμφωνα με αναλυτές, μέχρι το 2030 θα έχουν αποδώσει καρπούς όλες οι επενδύσεις, που έχουν γίνει στον κλάδο από το 2010 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα μπορεί να χρησιμοποιεί για όλο και μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, απεξαρτημένη από το λιγνίτη ή το πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρισμού.