Το χειρότερο εννεάμηνο της ιστορίας τους κατέγραψαν οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με τη ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η δημοσιονομική «ομίχλη» αποδείχθηκε αρκετά ισχυρότερη της αρχικής προσπάθειας, που είχε σημειωθεί, κατά τα πρώτα δύο τρίμηνα, περιορίζοντας τη δυναμική κάποιων μικρών κλαδικών βελτιώσεων.

Η εποχική συνεισφορά των καλοκαιρινών μηνών επηρέασε μόνο επιμέρους περιπτώσεις, που αφορούν τη ζήτηση συγκεκριμένων προϊόντων και υπηρεσιών (μεταφορές – ξενοδοχεία – τρόφιμα), καθώς η αύξηση της τουριστικής κίνησης σε πλήθος αυξήσεων δεν μεταφράστηκε σε ανάλογη ροή εσόδων για την πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών.

Θα ήταν περίπου αναμενόμενο να υπάρξει έστω κάποια συγκράτηση των πολύ μέτριων επιδόσεων εξαμήνου των εμπορικών εταιρειών ή του χονδρικού εμπορίου, που θα έδινε κάποιο θετικότερο μήνυμα, ως προς την προσαρμογή της αγοράς στα νέα δεδομένα.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό, αφού, ακόμα και αν εξαιρεθούν οι τράπεζες, η συνολική κερδοφορία του τρίτου τριμήνου των εισηγμένων εταιρειών περιορίζεται στα 138 εκατ. ευρώ.

Αν σε αυτή την εικόνα συνυπολογιστεί το γεγονός ότι μία σειρά πολύ ζημιογόνων εταιρειών δεν συμμετέχει πια, λόγω παύσης δραστηριότητας, διαγραφής από το χρηματιστήριο ή μη δημοσίευσης ισολογισμών, τότε η τελική εικόνα επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο.

Ο λόγος κερδοφόρων/ ζημιογόνων εταιρειών στο ΧΑ παρέμεινε στο χειρότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας, αφού μόλις 1 στις 3 εισηγμένες είναι κερδοφόρος και μόλις 1 στις 5 εταιρείες (57) έχει πάει καλύτερα από πέρυσι”, επισημαίνει η ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή.

Τι επηρέασε τα μεγέθη του 3ου τριμήνου:

– Οι αυξημένες προβλέψεις επισφαλών δανείων, αλλά και της αξίας των κρατικών ομολόγων των τραπεζών.

– Η εγχώρια ύφεση, η μειωμένη αγοραστική δύναμη, λόγω ανεργίας και το αυξημένο κόστος παραγωγής, λόγω πετρελαίου, περιόρισαν τα κέρδη ή αύξησαν τις ζημιές στο λιανικό εμπόριο.

– Η εποχική ζήτηση του καλοκαιριού βελτίωσε μερικώς τους κλάδους που έχουν υψηλότερη συσχέτιση με τη ζήτηση της θερινής περιόδου.

– Η μειωμένη κατασκευαστική δραστηριότητα.

– Οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές βελτίωσαν τα περιθώρια της τελικής γραμμής. Επίσης, στις ΔΕΚΟ υπήρξε περιορισμός του λειτουργικού κόστους, λόγω των μισθολογικών μειώσεων.

Εκτίμηση

Τα αριθμητικά επίπεδα διαπραγμάτευσης της εγχώριας αγοράς είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων είκοσι ετών.
Όπως επισημαίνεται, η θετική οπτική θα διατηρηθεί σε μία σειρά εταιρειών, που έχουν πιο λογική έκθεση στην εγχώρια ζήτηση και απέδειξαν ότι τουλάχιστον εφέτος, είναι σε θέση να παράξουν αξία για το μέτοχο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι σε αυτές τις εταιρείες, αναμένεται κάτι καλύτερο από μία άνοδο εξορθολογισμού, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς θα τύχουν και της πρώτης προσοχής των θεσμικών κεφαλαίων, που θα αναζητήσουν περιπτώσεις ελκυστικών ελληνικών εταιρειών.