Τα 608 εκατομμύρια ευρώ φτάνουν τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2011, σημειώνοντας αύξηση 30% ετησίως.

Τα καθαρά έντοκα έσοδα φτάνουν τα 916 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώνονται στα 141 εκατ. ευρώ, ελαφρώς αυξημένα κατά 1% ετησίως, κυρίως από τις προμήθειες της εμπορικής τραπεζικής (+5%).

Τα συνολικά καθαρά έσοδα λειτουργίας είναι αυξημένα κατά 12% στα €1.202 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το λειτουργικό κόστος του Ομίλου μειώθηκε κατά 4,4% ετησίως στα 576 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω μείωσης στην Ελλάδα.

Στη «σημαντική αύξηση της αβεβαιότητας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον στο 2ο 6μηνο του ’11» αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ομίλου Μιχάλης Σάλλας.

«Η κρίση χρέους έχει εξαπλωθεί στον πυρήνα της ευρωζώνης, βάζοντας σε κίνδυνο τη συνοχή της και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και απαιτούνται σημαντικές και ταυτόχρονα γενναίες αποφάσεις από τους ηγέτες της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου», λέει ο κ. Σάλλας. «Στη θετική κατάληξη αυτών των συζητήσεων προσβλέπει η ελληνική οικονομία για την αποκατάσταση κλίματος σταθερότητας και την ταχύτερη επάνοδό της σε αναπτυξιακή τροχιά, αντιμετωπίζοντας έτσι και το οξύ πρόβλημα της ανεργίας. Η άμεση ενεργοποίηση των αναπτυξιακών μηχανισμών, όπως κονδύλια ΕΣΠΑ και ΕΤΕπ, θα συμβάλει σημαντικά στην κατεύθυνση αυτή. Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, επικεντρώσαμε την πολιτική μας στη θωράκιση του ισολογισμού μέσω εφαρμογής αυστηρότερων κριτηρίων αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου δανείων και σημαντικής αύξησης των προβλέψεων. Αυτό, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη βελτίωση των λειτουργικών εσόδων και τη λήψη μέτρων δραστικής μείωσης του κόστους, που έχουν ήδη αποφασιστεί, θα οδηγήσουν σε βελτίωση των μεγεθών της Τράπεζας την επόμενη περίοδο», κατέληξε.

Στην «ανθεκτική» προ προβλέψεων κερδοφορία του Ομίλου το 9μηνο 2011 αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Σταύρος Λεκκάκος.