Όσοι ασχολούνται με την αγορά συναλλάγματος καλό θα είναι να αρχίσουν να προετοιμάζονται για έναν πιθανό «διαμελισμό» του ευρώ, καθώς οι πιθανότητες διάσπασης της ευρωζώνης έχουν ενισχυθεί σημαντικά, αναφέρει σε έρευνά της η Nomura Securities.

Οι αναλυτές της Nomura τονίζουν ότι η κλιμάκωση της κρίσης χρεών έχει προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις για διάλυση της ευρωζώνης τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα ομόλογα της Ιταλίας εκτινάσσονται πάνω από το απαγορευτικό επιτόκιο του 7%.

Η Ιταλία θεωρείται «πολύ μεγάλη για να διασωθεί» και κατά την Nomura μια στάση πληρωμών σε κρατικά ομόλογα της Ιταλίας θα προκαλούσε πλήρη κατάρρευση του νομίσματος.

Σε αυτή την περίπτωση οι χώρες θα επέστρεφαν στα εθνικά τους νομίσματα και άρα όλα τα συμβόλαια σε ευρώ θα έπρεπε να μετατραπούν επίσης σε εθνικά νομίσματα, προοπτική που δημιουργεί επιπλέον ερωτηματικά, όπως σημειώνει η Nomura.

Τι θα γίνει, για παράδειγμα, στην περίπτωση «βρετανικής τράπεζας που έχει δανείσει σε πολωνέζικη εταιρία σε ευρώ;» διερωτάται ο αρθρογράφος της έκθεσης. Το χρέος θα ξεπληρωθεί σε στερλίνες ή σε ζλότι;

Για παράδειγμα, η Nomura εκτιμά ότι το σε κυκλοφορία ελληνικό χρέος εκδόθηκε με βάση την εθνική νομοθεσία και θα μετατραπεί σε νέες δραχμές. Ωστόσο τα ευρωομόλογα που εκδόθηκαν με βάση τον βρετανικό νόμο ή τα ομόλογα σε δολάρια που εκδόθηκαν με βάση την αμερικανική νομοθεσία, πιθανότατα θα παραμείνουν σε ευρώ ή δολάρια.