Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να εξαναγκάσει υπερχρεωμένες χώρες να βγουν από την Ευρωζώνη, εάν ήθελε, αρνούμενη να εγγυηθεί για τα χρέη τους, εξέφρασε ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του γερμανικού χρέους.

Μιλώντας σε ένα οικονομικό συνέδριο σήμερα στην Φρανκφούρτη, ο Carl Heinz Daube δήλωσε πως «εάν μελετήσετε τις ευρωπαϊκές συνθήκες, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για έξοδο από το ευρώ».

«Ωστόσο, υποθετικά πάντα, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να μην δέχεται τα κρατικά ομόλογα, μιας ή δύο ή τριών ή τεσσάρων χωρών, επομένως αυτό σημαίνει ότι τεχνικά οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να βγουν από το ευρώ» τόνισε ο Heinz Daube.

Πρόσθεσε δε ότι δεν γνωρίζει εάν αυτή θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση, σε μια κρίση χρέους, αλλά υπογράμμισε ότι θα έπρεπε η Ευρωζώνη να χρησιμοποιήσει ένα ισχυρό θεσμικό όργανο και συγκεκριμένα κάποιο από τους ήδη υπάρχοντα, ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση.

«Θα μπορούσε να είναι η ΕΚΤ, ή ο EFSF ή ο ESM ή κάποιο νέο θεσμικό όργανο» δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ έχει ήδη τα απαραίτητα όργανα και λειτουργίες, που χρειάζονται.