Την εφαρμογή ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για τα νησιά του βορείου Αιγαίου και αντίστοιχο και ισόποσο για τα νησιά του νοτίου Αιγαίου αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση. Προς τούτο και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, επισκέπτεται την προσεχή Δευτέρα 13 Μαρτίου, τη Λέσβο.
Το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Χαρίτσης θα συναντηθεί με το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και την περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει ευρεία σύσκεψη με αυτοδιοικητικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς, με θέμα αυτό το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των 25 εκατομμυρίων ευρώ για τα νησιά του βορείου Αιγαίου αλλά και τις συνολικότερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομίας για τη Λέσβο και το βόρειο Αιγαίο συνολικά. Το απόγευμα, ο αναπληρωτής υπουργός θα συναντηθεί με τους παραγωγικούς φορείς του νησιού και με νέους καινοτόμους επιχειρηματίες ενώ θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στο νησί με κεντρική ομιλία σε ανοιχτή εκδήλωση του Επιμελητηρίου Λέσβου, στις 7.30 το βράδυ.
Ο κ. Σπύρος Γαληνός μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για αυτό το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης εξήρε τη σημασία του ως πρόγραμμα ανάσα για τα νησιά και τις οικονομίες τους. Ενώ αναφέρθηκε και σε άλλο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που θα αφορά τα νησιά που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση το οποίο τέθηκε στο τραπέζι σε πρόσφατη επίσκεψη των δημάρχων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και Κω στις Βρυξέλλες. «Άμεση, λέει ο κ. Γαληνός, ήταν η απάντηση του κ. Γιούνκερ καθώς ενημέρωσε προσωπικά την επίτροπο Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου και τόνισε ότι η Επίτροπος θα επισκεφθεί προσωπικά τα νησιά ώστε να ηγηθεί της προσπάθειας αυτού του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε νησί ξεχωριστά».
Ευρωπαϊκές πάντως πηγές έκαναν γνωστό στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση ή υπόσχεση να δοθεί στα πέντε νησιά, το ποσόν των 50 εκατομμυρίων ευρώ, ευρωπαϊκών χρημάτων, πέραν των ήδη υφισταμένων από τις εγχώριες ελληνικές πηγές και το οποίο ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Οι ευρωπαϊκοί πόροι διατίθενται μέσω ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος 2014-2020 και χορηγούνται μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων, καθώς και ένα δισ. επιπλέον το οποίο δικαιούται η Ελλάδα, αφ΄ ότου ελήφθησαν υπόψιν τα στατιστικά στοιχεία μετά την κρίση. Αυτά τα χρήματα μπορεί η κυβέρνηση να τα κατευθύνει και στα νησιά. Επίσης τα νησιά μπορούν να επωφεληθούν από τα μεταναστευτικά ευρωπαϊκά ταμεία, τονίζουν οι Ευρωπαϊκές πηγές.
Στην Ευρώπη
Πολλά πάντως ήταν τα θετικά αποτελέσματα και οι υποσχέσεις που έλαβαν οι πέντε δήμαρχοι των νησιών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, οι οποίοι επισκέφθηκαν τις Βρυξέλλες κατόπιν πρόσκλησης του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, το δίκτυο των πέντε δημάρχων του ανατολικού Αιγαίου έχει πλέον ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αλλά και για ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική. Όπως σημειώνει ο κ. Γαληνός, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη συνάντηση που είχε με τους Δημάρχους είπε πως «είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη συνομιλεί απευθείας με την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, όμως πιστεύουμε στα οφέλη της και θα τη συνεχίσουμε».
Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Γαληνού στο ΑΠΕ – ΜΠΕ «ο πρόεδρος της Επιτροπής καθώς και αρμόδιος Επίτροπος για θέματα ασύλου και μετανάστευσης άκουσαν την κριτική, τις παρατηρήσεις αλλά και τις προτάσεις των δημάρχων σε ότι αφορά την τοπική διαχείριση της κρίσης λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και προβλήματα του κάθε νησιού. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στη σταθερή πρόοδο που έχει σημειωθεί στο θέμα της αποσυμφόρησης έπειτα από τους πρώτους μήνες της εφαρμογής του σχεδίου Μάρτιν Βέρβει. Επίσης, σε ενημέρωση που ακολούθησε σχετικά με τη μέχρι σήμερα χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα έγινε αναφορά στην οικονομική βοήθεια από Ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».
Τέλος, λέει ο κ. Γαληνός «άλλη μια θετική είδηση από τη συνάντηση των δημάρχων στις Βρυξέλλες αποτελεί η παράταση του προγράμματος διευκόλυνσης θεώρησης βίζας για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το γεγονός αυτό, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία πλήττεται σημαντικά η τουριστική κίνηση, θα διατηρήσει το σταθερά υψηλό κύμα Τούρκων τουριστών, οι οποίοι ενισχύουν τις τοπικές νησιωτικές οικονομίες. Δεδομένης, της αρχικής αρνητικής διάθεσης της επιτροπής να συνεχίσει το πιλοτικό πρόγραμμα και της νομικής και γραφειοκρατικής δυσκολίας που ενέχει κάτι τέτοιο, αυτό, καταλήγει ο δήμαρχος Λέσβου, δείχνει ξεκάθαρα την διάθεση της Επιτροπής να ανταποκριθεί στα αιτήματα του δικτύου των δημάρχων».