Την αισιοδοξία του ότι δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πιθανή καταστροφή της Ευρωζώνης εκφράζει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, την ώρα που η χώρα του, αλλά και η Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα, ο καθηγητής των Οικονομικών, καταφέρθηκε εναντίον του γαλλογερμανικού άξονα, αυτού «του δικύλινδρου κινητήρα», όπως είπε χαρακτηριστικά, που με δεδομένες τις διαφορές Παρισίων και Βερολίνου, δυσκολεύεται να συνεργαστεί αρμονικά προς όφελος των «27» και που απειλεί την Ευρώπη με διχασμό και την καθιστά ευάλωτη στις κερδοσκοπικές επιθέσεις, των χρηματαγορών.

Για το πρόβλημα της χώρας μας, ο κ. Πρόντι δήλωσε ότι «παρά τη κακή της δημοσιονομική διαγωγή, η Ελλάδα αποτελούσε μικρό πρόβλημα, που θα μπορούσε να επιλυθεί εύκολα».

Όσον αφορά την απομάκρυνση του Μπερλουσκόνι από την εξουσία, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας αναφέρει πως «ο Καβαλιέρε αφήνει πίσω του μια τραγωδία. Μια χώρα βαθιά διχασμένη, μια χώρα που έχει χάσει την αξιοπιστία της. Οι μέρες του Μπερλουσκόνι στην εξουσία αύξησαν την απόσταση ανάμεσα στον λαό και στην άσκηση της πολιτικής και συνεπώς δεν βλέπω κανένα κληροδότημα, ούτε στην πολιτική, ούτε στην οικονομία. Η φοροδιαφυγή αυξάνεται, σε αντίθεση με την ανάπτυξη».