Συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο παγκοσμίως αναμένει τα επόμενα χρόνια ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, παρά τις αβεβαιότητες για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Η ζήτηση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 14%, το 2035 και η τιμή του βαρελιού αναμένεται να αγγίξει, κατά μέσο όρο, τα 120 δολάρια.
Ωστόσο, ο Οργανισμός που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, τονίζει ότι οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ενδέχεται να εκτιναχθούν, βραχυπρόθεσμα, στα 150 δολάρια το βαρέλι, «αν οι επενδύσεις στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική κινηθούν, την περίοδο 2011-2015, σε επίπεδα κατά ένα τρίτο χαμηλότερα των απαιτούμενων 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως».
Στην ετήσια έκθεσή του για τις «Παγκόσμιες Ενεργειακές Προοπτικές», ο IEA εκτιμά ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα ανέλθει το 2035 στα 99 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα περισσότερα από ό,τι το 2010. Η αύξηση της ζήτησης θα προέρχεται κυρίως από τις εκτός ΟΟΣΑ χώρες και θα οφείλεται, βασικά, στην ανάπτυξη των μεταφορών και των αγορών αυτοκινήτου στις αναδυόμενες χώρες, κυρίως τις ασιατικές. Ο στόλος των επιβατηγών αυτοκινήτων, παγκοσμίως, σχεδόν διπλασιάζεται το 2035 και ο αριθμός των επιβατηγών στους αυτοκινητοδρόμους του πλανήτη εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 1,7 δισεκατομμύρια αυτοκίνητα. Οι εναλλακτικές τεχνολογίες, όπως τα υβριδικά και τα ηλεκτροκίνητα, εξακολουθούν να καταλαμβάνουν μερίδιο στις αγορές, αλλά αργούν να διεισδύσουν σε αυτές.
Όσον αφορά την παραγωγή του «μαύρου χρυσού», αυτή αναμένεται να αγγίξει το 2035 τα 96 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής μη συμβατικού πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αν και η παραγωγή του αργού πετρελαίου εκτιμάται ότι το 2035 θα ανέλθει σε 68 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, θα εξακολουθεί να υπολείπεται του ιστορικού ρεκόρ των 70 εκατομμυρίων βαρελιών που παρήγοντο, ημερησίως, κατά μέσον όρο, το 2006.
Ο IEA εκτιμά ότι οι καταναλώτριες χώρες πετρελαίου θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την παραγωγή των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ. Το 2035, στην παραγωγή από τις χώρες του καρτέλ θα αντιστοιχεί το 51% του συνόλου της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, έναντι 47%, το 2010 (έναντι 42%, σύμφωνα με το Bloomberg).