«Η Κίνα χρειάζεται ένα ισχυρότερο νόμισμα», τόνισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ ενώ οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Κίνας συνεχίζουν να θεωρούν πολύ χαμηλή την ισοτιμία του γιουάν, παρότι το κινεζικό νόμισμα αυξήθηκε κατά 7% σε σχέση με το δολάριο την περίοδο Ιουνίου 2010 – Αυγούστου 2011.
Οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Κίνας διαμαρτύρονται για την χαμηλή ισοτιμία του γουάν. ΤΟ Πεκίνο είναι ο πρώτος κάτοχος παγκοσμίως συναλλαγματικών αποθεμάτων, το κολοσσιαίο ύψος των οποίων ανέρχεται σε 3.200 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ιαπωνία ακολουθεί στη δεύτερη θέση.
Η οικονομική ηγεσία της Κίνας υπόσχεται να αυξήσει την ευελιξία του γιουάν και τις εισαγωγές για την εξισορρόπηση των εμπορικών συναλλαγών. Ωστόσο δεν επιθυμεί επί του παρόντος να θέσει σε κίνδυνο τις εξαγωγές της χώρας, με το επιχείρημα ότι οι εξαγωγείς κινούνται σε πολύ στενά περιθώρια.
«Η Κίνα είναι στο σωστό δρόμο για τον αναπροσανατολισμό της οικονομίας της προς την εσωτερική ζήτηση», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, την ώρα που το Πεκίνο εργάζεται στο στόχο αυτό κι ενώ η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές και σε μικρό βαθμό από την κατανάλωση των νοικοκυριών.
«Η Κίνα είναι ένας σημαντικός οικονομικός παράγοντας του G20 και του ΔΝΤ, όπου η χώρα έχει ένα πολύ σημαντικότερο ρόλο να παίξει και μια ηχηρότερη φωνή να ακουστεί», πρόσθεσε η Λαγκάρντ αναφερόμενη στη μεταρρύθμιση που είναι σε εξέλιξη για τα ποσοστά συμμετοχής και τα δικαιώματα ψήφου στους κόλπους του Ταμείου.
Στο τέλος της μεταρρύθμισης αυτής, η οποία επικυρώθηκε επί της αρχής τον περασμένο Δεκέμβριο, η Κίνα θα γίνει η τρίτη χώρα όσον αφορά τα δικαιώματα ψήφου στο ΔΝΤ με μια συνεισφορά στο κεφάλαιο του ΔΝΤ από 3,65% σε 6,07%.