Σε εκτεταμένους ελέγχους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και σε Ένορκες Διοικητικές Έρευνες σε εφοριακούς και τελωνειακούς για πληθώρα παραβάσεων, θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, μετά από καταγγελίες που έγιναν από πολίτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέταξε σήμερα την πραγματοποίηση δέκα διαχειριστικών ελέγχων σε ΤΕΙ, νοσοκομεία και δημοτικές και άλλες επιχειρήσεις- μεταξύ αυτών και του δήμου Θεσσαλονίκης- μετά από σχετικές καταγγελίες πολιτών, ή σε συνεργασία με αρμόδια όργανα, όπως είναι ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

Παράλληλα, δόθηκαν εντολές να γίνουν 25 έρευνες – ΕΔΕ κατά υπαλλήλων οικονομικών υπηρεσιών, τόσο της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου όσο και περιφερειακών υπηρεσιών, όπως ΔΟΥ, τελωνειακές και κτηματικές υπηρεσίες.

Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν καταγγελίες για χρηματισμό και παράνομο πλουτισμό, παράτυπους ελέγχους επιχειρήσεων, μη υποβολή εκθέσεων ελέγχου, παραλείψεις σε διαχειριστικούς ελέγχους, παράλειψη άσκησης καθηκόντων και συγκεκριμένα μέτρων προστασίας του αιγιαλού, διεύρυνση των ερευνών σε πρόσωπα για κύκλωμα παράνομης επιστροφής ΦΠΑ στη Β. Ελλάδα, μη είσπραξη δασμών και λαθρεμπορία κλωστοϋφαντουργικών ειδών από την Κίνα, παράτυπη παράδοση αφορολόγητων καυσίμων, παράνομη απουσία μετακινηθέντος υπαλλήλου, διαρροή προσωπικών δεδομένων, έκδοση πλαστών ΑΦΕ και συνέργεια σε έκδοση πλαστών δηλώσεων ΦΠΑ, κ.λπ.

Επίσης, διατάχθηκαν έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης, το γνωστό «πόθεν έσχες» στις περιπτώσεις όπου συνέτρεχε το στοιχείο του αθέμιτου πλουτισμού.

Υπάρχει επίσης εντολή ελέγχου περιουσιακής κατάστασης και υπαλλήλων που φέρονται στην έρευνα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Siemens.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών «είναι αποφασισμένο να μην αφήσει στεγανά σημεία από τον έλεγχο διαφάνειας και νομιμότητας ούτε στο εσωτερικό των δικών του υπηρεσιών, και συνεχίζει σταθερά τη διερεύνηση επώνυμων και ανώνυμων καταγγελιών (τηλεφωνικό κέντρο 1517) προς αποκατάσταση και της αξιοπιστίας των ίδιων των οικονομικών υπηρεσιών».