Ξεκινάει από σήμερα το πρώτο crash test για την συμφωνία της Συνόδους Κορυφής για το ελληνικό χρέος. Τραπεζικοί παράγοντες εντός και εκτός της Ελλάδας ξεκινούν διαβουλεύσεις για το νέο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, το κούρεμα του χρέους κατά 50%, την παροχή χρηματικών και άλλων εγγυήσεων σε ιδιώτες για να μετέχουν στο πρόγραμμα ώστε να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο όπως έγινε με την συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Και πριν καλά καλά τεθεί σε ισχύ το νέο σχέδιο για το χρέος, που ήδη χαρακτηρίζεται ως πιστωτικό γεγονός από της οίκο αξιολόγησης Fitch, άρχισαν να ακούγονται και φωνές για ακόμα μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα
Αυτή τη φορά την προειδοποίηση έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στον απόηχο μάλιστα της ανακοίνωσης του οίκου Fitch, σύμφωνα με την οποία η διαδικασία θα χαρακτηριστεί ούτως ή άλλως ως πιστωτικό γεγονός έως ότου ολοκληρωθεί. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο περιοδικό «Der Spiegel» τονίζει: «Ανέκαθεν λέγαμε ότι προτιμούμε ένα εθελοντικό κούρεμα, έχουμε εξηγήσει όμως ότι ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος δεν μπορεί να αποκλειστεί».
Παράλληλα εμφανίζεται βέβαιος για την επιτυχή κατάληξη του νέου σχεδίου λέγοντας ότι το κούρεμα των ομολόγων όσο και το πλαίσιο για το νέο πρόγραμμα στήριξης που προβλέπει δάνειο 100 δισ. ευρώ θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να «τρέχει» η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, χωρίς να διαταράσσεται η ρευστότητα.
Στο κούρεμα δεν περιλαμβάνονται τα δάνεια της τρόικας των τελευταίων δύο ετών, τα έντοκα γραμμάτια και τα ομόλογα της ΕΚΤ. Το πραγματικό όφελος στην οικονομίας από ένα κούρεμα 50% θα είναι χρέος 105 δισ. ευρώ που θα διαγραφεί ή θα ματοκυλισθεί. Αν προστεθούν και τα 30 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και τα ποσά που θα χρειαστούν για την στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, το συνολικό δημόσιο χρέος μετά το κούρεμα θα εξακολουθεί να είναι στα 270 με 280 δισ. ευρώ.