Οι επικεφαλής όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου αντιμετώπισαν με επιφυλακτικότητα αλλά, κυρίως, με δυσπιστία, τις χθεσινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση.
Βέβαια, τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπεραμύνθηκαν της ορθότητας των αποφάσεων που ελήφθησαν, ισχυριζόμενοι ότι, στα πλαίσια της προσπάθειας να εξευρεθεί μία λύση στην κρίση του ευρωπαϊκού χρέους, έκλεισε ένα σημαντικό κεφάλαιο.
Αναχαιτίσαμε την γενικότερη καταστροφή της ευρωζώνης, τόνισε χαρακτηριστικά ο Βαν Ρομπάι, υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη και η ευημερία στην Ευρώπη, δεν πρόκειται να αποκατασταθούν από την μία ημέρα στην άλλη.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξάλλου υποστήριξε ότι, μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βρισκόμαστε εγγύτερα στην επίλυση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου ωστόσο, κατηγόρησαν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Κομισιόν, ότι καθυστερούν πάρα πολύ για να λάβουν καθοριστικές αποφάσεις, με συνέπεια να επωφελούνται οι αγορές και να κάνουν τα κερδοσκοπικά τους παιχνίδια.
Άφησαν, επίσης, υπαινιγμούς για το γιατί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, δεν ασχολούνται επισταμένως με την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη και την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντολ, περιορίσθηκε να χαρακτηρίσει «ως αρχή εξόδου από την κρίση τις αποφάσεις που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο’, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι, ενώ τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ασχολούνται με τη σωτηρία των τραπεζών και δεν ασχολούνται καθόλου με τους πλούσιους, θα είναι σκανδαλώδες να μη βρεθεί μία λύση για τους ανέργους και τους πτωχούς στην Ευρώπη, πριν τον χειμώνα.
Στην πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη και στην επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές επέμεινε ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει, πάση θυσία, να αποφευχθεί ο διχασμός ανάμεσα στα κράτη που είναι μέλη της ευρωζώνης και σ’ εκείνα που δεν είναι.
Ανακουφισμένος, από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι είναι ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ, σημειώνοντας, όμως, ότι, ακόμη και μετά απ’ αυτές τις αποφάσεις, δεν μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι το ευρώ είναι ισχυρό και σταθερό.
Εξέφρασε την απορία του γιατί, στο περιεχόμενο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν αναφέρονται συγκεκριμένα ποσοστά και αριθμοί, για το πώς και τι ακριβώς διασφαλίζεται, μέσω αυτών των αποφάσεων, προκειμένου να κερδηθεί η αξιοπιστία των αγορών.
Τάχθηκε, τέλος, υπέρ της επίσπευσης της έκδοσης ευρωομολόγων.
Η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρεμπέκα Χαρμς, χαρακτήρισε «ολίγιστες» τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υποστήριξε ότι θ’ αποδειχθούν «φρούδες οι ελπίδες ότι οι αγορές θ’ ανταποκριθούν στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας με 1 τρισ. ευρώ» ενώ υποστήριξε ότι, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην απόφαση για ανακεφαλαίωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, τονίζοντας ότι στο άμεσο μέλλον θα έχουμε κι άλλες περιπτώσεις Ντέξια.
Ο επικεφαλής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς Λόταρ Μπίσκι τέλος, υποστήριξε ότι, μία ελάχιστη ένδειξη κοινωνικής δικαιοσύνης θα ήταν η εθνικοποίηση Γαλλικών, Γερμανικών και Ελληνικών τραπεζών, μέσω μιας αποτελεσματικής συνδιοίκησης ή συνδιαχείρισης με τους εργαζόμενους.