Δύο σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την προώθηση των μεγάλων έργων, οι οποίες θα αρχίσουν να υλοποιούνται με διαδικασίες φαστ τρακ εντός του Νοεμβρίου, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η πρώτη πρωτοβουλία αφορά τη δημιουργία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενός εγγυητικού ταμείου ύψους 500 εκατ. ευρώ μέσα από το ΕΣΠΑ, από το οποίο θα ενισχύονται με ρευστότητα μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν επίσης να δανειοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με συμβάσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα δεύτερο Εγγυητικό Ταμείο με 1,5 δισ. ευρώ που θα δίνει τη δυνατότητα απευθείας δανεισμού συνολικού ποσού 6 δισ. ευρώ για τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις των μεγάλων έργων της χώρας.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για την πορεία του ΕΣΠΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι σε ότι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα χρήματα για την ενίσχυση τους θα είναι έτοιμα προς εκταμίευση εντός το Νοεμβρίου, ενώ για τα μεγάλα έργα στα μέσα της άνοιξης του 2012.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έδωσε έμφαση στην επιτάχυνση της διαχείρισης του προγράμματος που περιλαμβάνει άμεσα μέτρα απεμπλοκής πόρων και μείωσης της εθνικής συμμετοχής και εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, τονίζοντας ότι σημειώνεται πρόοδος.

«Οι εντάξεις νέων έργων το τελευταίο 6μηνο έφτασαν στα 3,4 δισ. ευρώ, οι ενεργές συμβάσεις στα 7,2 δισ. ευρώ, ενώ η απορρόφηση του τελευταίου τετραμήνου σε σύγκριση με το 2010 είναι αυξημένη κατά 38,3%. Όλα αυτά δημιουργούν την πρόβλεψη ότι θα πετύχουμε τους στόχους του μνημονίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα για την εθνική συμμετοχή, ανέφερε ότι έχει μειωθεί στο 15% και μέχρι τέλος του έτους η σχέση θα είναι 5% η εθνική και 95% η κοινοτική.

Όπως εκτίμησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, θα επιστρέψουν, 350 εκατ. ευρώ εθνικής συμμετοχής ενώ περίπου 1,5 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής.

«Κάναμε το ΕΣΠΑ εργοκεντρικό και όχι αριθμοκεντρικό. Ορίζοντας μας είναι η ολοκλήρωση 100 έργων έως το 2015 μεγάλης σημασίας που θα αλλάξουν τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης στην περιφέρεια της χώρας», τόνισε, ενώ μίλησε για 107 δράσεις και 100 έργα-σημαία που θα δώσουν πνοή στην περιφέρεια.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ρευστότητα αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό.

Οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες προς τις επιχειρήσεις και δυστυχώς κάθε μέρα το πρόβλημα εντείνεται. Πολλές φορές δεν μπορούν να πάρουν εγγυητικές επιστολές υγιέστατες εξαγωγικές επιχειρήσεις. Είναι μια αποπνικτική διαδικασία που πνίγει και εξαφανίζει υγιέστατες επιχειρήσεις και αυτό δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο από εμάς».

«Θα υπάρξει λοιπόν εκταμίευση από τις ελληνικές τράπεζες μέσα στον Νοέμβριο σε δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ένα μεγάλο μέρος αυτών των δανείων θα περιλαμβάνει και κεφάλαιο κίνησης. Παράλληλα, δημιουργούμε ένα εγγυητικό ταμείο αξίας 1,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ θα δοθεί στην ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων κι αυτή θα δανείσει τις επιχειρήσεις», τόνισε κλείνοντας ο υπουργός Ανάπτυξης.