Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν τα οικονομικά των ασφαλιστικών φορέων που ήδη σήμερα αναζητούν εναγωνίως πόρους για να πληρώσουν συντάξεις και παροχές.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις που θα έχει το κούρεμα του ελληνικού χρέους στα Ταμεία τα οποία σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου εργασίας κατέχουν 26,7 δισ. (26.760.150.116) και είναι τοποθετημένα άμεσα είτε έμμεσα, σε ομόλογα μετοχές και καταθέσεις Οι απώλειες μπορεί να ξεπεράσουν τα 13 δισ. ευρώ σε ενδεχόμενο κούρεμα 50%.
Τα ταμεία έχουν τοποθετήσει απευθείας σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ενώ περί τα 17 δισ. έχουν μεταφερθεί βάση νόμου στην Τράπεζα της Ελλάδας και εν συνεχεία τοποθετήθηκαν σε ομόλογα μέσω του «Ειδικού Κεφαλαίου».
Οι αντοχές των μεγαλύτερων ταμείων είναι το κρίσιμο σημείο.
Για παράδειγμα το ΙΚΑ που είχε μέχρι και τον Αύγουστο απορροφήσει το 93% της κρατικής χρηματοδότησης έχει στην κατοχή του ομόλογα αξίας 2,2 δισ. ενώ 1,8 δισ. διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Συνολικά 4 δισ. ευρώ.
Αν στις απώλειες λόγω κουρέματος προστεθεί και η απώλεια εσόδων από ανεργία και ύφεση τότε ο ασφαλιστικός φορέας θα βρεθεί στο χείλος του γκρεμού.
Εκτεθειμένα στις απώλειες μέρους της αξίας των ομολόγων που κατέχουν είναι και άλλα ταμεία όπως:
-Το επικουρικό των Ιδιωτικών Υπαλλήλων 3,3 δισ.
-Το ΤΕΑΔΥ 2,2 δισ.
-Το ΤΑΥΤΕΚΩ 1,8 δισ.
-Ο ΟΓΑ 1,6 δισ.
-Το ΤΣΑΥ 1,5 δισ.
Η μάχη τώρα δίνεται για να εξαιρεθούν οι ασφαλιστικοί φορείς από το κούρεμα όπως με την συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Απώλειες όμως θα καταγράφονταν και με την προηγούμενη λύση που προέβλεπε ανταλλαγή των ομολόγων τους με νέα 30ετούς διάρκειας και ίσης ονομαστικής αξίας.
Οι ασφαλισμένοι φοβούνται ότι έρχονται νέες περικοπές στις συντάξεις ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι η ρευστότητα των Ταμείων δεν στηρίζεται στο σπάσιμο ομολόγων που έχουν στα αποθεματικά τους και ότι αν χρειαστεί θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την πρόσθετη στήριξη των Ασφαλιστικών φορέων.