Οι συζητήσεις για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στρέφονται προς δύο κατευθύνσεις: μια μερική εγγύηση του χρέους και μια πολύ πιο ισχυρή συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον μηχανισμό, δήλωσε σήμερα πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

«Αυτές είναι οι δύο πιο πολλά υποσχόμενες εκδοχές», σημείωσε η πηγή αυτή, αποκλείοντας κατηγορηματικά, όπως έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες πολλοί Γερμανοί αξιωματούχοι, την εκδοχή που θα ήθελε η Γαλλία, δηλαδή να δοθεί στον EFSF άδεια να προχωρεί σε τραπεζικού τύπου δραστηριότητα, κάτι που θα επέτρεπε την αναχρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι έντονες συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ως στόχο να ενισχυθεί η «δύναμη κρούσης» του EFSF, το οποίο δημιουργήθηκε πέρυσι, αλλά, μολονότι η πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης συμφωνεί όσον αφορά το στόχο του, δεν συμφωνεί όσον αφορά τα μέσα για την επίτευξή του.
Σήμερα «υπάρχουν δύο κατευθύνσεις πάνω στις οποίες σκεφτόμαστε», εξήγησε η πηγή αυτή: «η μερική εγγύηση των ομολόγων που επανεκδίδονται» από τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολία και «ο τρόπος με τον οποίο θα επιτύχουμε να υπάρχουν νέες δυνατότητες συνεργασίας με το ΔΝΤ».

Η πρώτη αφορά την εγγύηση από το EFSF ενός μέρους των τίτλων χρέους που έχουν εκδώσει χώρες που είναι ήδη υπερχρεωμένες, το οποίο θα προτρέψει τους επενδυτές να τους αγοράσουν και θα επιτρέψει στις χώρες αυτές να χρηματοδοτηθούν από τις αγορές.