Τέλος στο θρίλερ με την εκταμίευση της 6η δόσης θα βάλει την ερχόμενη εβδομάδα η τρόικα δημοσιοποιώντας, πιθανότατα τη Τετάρτη, νέα έκθεση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Το στοίχημα όμως για την κυβέρνησης είναι διπλό καθώς από το πόρισμα της έκθεσης θα εξαρτηθούν πολλά και για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σχέδιο θα αναθεωρεί τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, όπως δήλωσε ο επίτροπος Ρεν, μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G20. Σημείωσε επίσης ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης είναι το πρώτο βήμα για μια βιώσιμη λύση.

Οι βασικές κατευθύνσεις του νέου σχεδίου για την σταθεροποίηση της ευρωζώνης, που παρουσιάστηκαν στην Σύνοδο του G20, παρουσία και του αμερικανού υπουργού οικονομικών Τίμοθι Γκάιντερ περιλαμβάνουν:

– Ένα πρόγραμμα ευρείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών
– Τοίχος προστασίας -για τα κράτη μέλη- ώστε να μπορούν να δανείζονται με ανοιχτό επιτόκια
– Και συνέχιση του πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας

Πάντως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ευρώπη μέσω του ΔΝΤ εάν οι κυβερνήσεις συμφωνήσουν σε ένα νέο σχέδιο διάσωσης.

Στο ευρωπαϊκό παρασκήνιο κορυφώνεται η μάχη για το κούρεμα τους ελληνικού χρέους. Στη διαφαινόμενη πρόθεση Γάλλων και Γερμανών να μειωθεί δραστικά το ελληνικό χρέος -χωρίς την πυροδότηση πιστωτικού γεγονότος- αντιτίθενται οι τραπεζίτες που εκφράζουν έντονες ενστάσεις για τη σκοπιμότητα ενός μεγαλύτερου κουρέματος, από το 21% που συμφωνήθηκε στην σύνοδο της 21ης Ιουλίου.

Και ίσως το μόνο ευχάριστο για την χώρα μας είναι οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες και αναφέρουν πως οι χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα επισπεύσει την εφαρμογή του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης κατά ένα χρόνο. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός είχε αρχικά προγραμματιστεί να μπει σε εφαρμογή το 2013, αλλά πλέον εξετάζεται η εφαρμογή του από το 2012.