«Η ΕΤΕπ προχώρησε νωρίτερα φέτος στην επέκταση του ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου και των εξαγωγών της Ελλάδας, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, για να συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τη στήριξη του διεθνούς εμπορικού ρόλου τους».
Αυτό περιλαμβάνεται σε άρθρο που αναρτήθηκε χθες στο blog της ΕΤΕπ το οποίο αναλυτικά αναφέρει τα εξής:
«Οι Έλληνες ήταν τα πλέον εφευρετικά μυαλά του αρχαίου κόσμου. Το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη βοηθά τους σημερινούς Έλληνες να απαντήσουν στις προκλήσεις της καινοτομίας.
Όταν οι Κύκλωπες της ελληνικής μυθολογίας παρήγαγαν κεραυνούς, κράνη που σε έκαναν αόρατο ή τρίαινες για πελάτες όπως ο Δίας, ο ‘Αδης και ο Ποσειδώνας (που στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αυτά τα καινοτόμα προϊόντα για να νικήσουν τους Τιτάνες) δεν χρειάζονταν εξωτερική χρηματοδότηση. Στην Ελλάδα, όπως και οπουδήποτε αλλού, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Το καλοκαίρι του 2015 ενεργοποιήθηκε το EFSI (Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις), μέρος του Επενδυτικού Πλάνου για την Ευρώπη, προκειμένου να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί το κενό επενδύσεων στην ΕΕ. Η Ελλάδα έσπευσε να επωφεληθεί. Έχοντας την στήριξη 21 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις και χρηματοδοτήσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η πρωτοβουλία επιτρέπει την αύξηση των δανειοδοτήσεων, ώστε έτσι να αντιμετωπιστεί η απροθυμία της αγοράς να αναληφθεί ρίσκο, με στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων 315 δισ. ευρώ σε όλη την ΕΕ. Ακούγονται κινέζικα όλα αυτά (σ.μ. στα αγγλικά η αντίστοιχη έκφραση είναι «ακούγονται ελληνικά»); Ορίστε, λοιπόν, τι σημαίνουν σε όρους πραγματικής οικονομίας για τους ανθρώπους, από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη.
Το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη έχει ξεμπλοκάρει επενδύσεις σε πολλές μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Τον Μάιο, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (ΕΕΤ), που ανήκει στον όμιλο της ΕΤΕπ, υπέγραψε συμφωνία εγγυήσεων με την Procredit για την παροχή δανείων 20 εκατ. ευρώ, την προσεχή διετία, σε καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αυτό ακολουθήθηκε από δύο συμφωνίες της Εθνικής Τράπεζας, η μία με την ΕΤΕπ και η άλλη με το ΕΕΤ, για την παροχή δανείων άνω του 1 δισ. ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις. Επιπροσθέτως, η ΕΤΕπ επένδυσε 20 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο Διόραμα, που πραγματοποιεί τοποθετήσεις ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity) σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.
Ο EFSI στην Ελλάδα για περιβαλλοντικές δράσεις
Τα σχέδια που έχουν εγκριθεί περιλαμβάνουν, επίσης, την κατασκευή και λειτουργία τριών αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, με συνολική παραγωγή 50MW ενέργειας. Αυτό θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου Κλιματικής Δράσης της ΕΤΕπ να διαθέσει τουλάχιστον το 25% της δανειοδοτικής υποστήριξης σε επενδύσεις που συνδέονται με το κλίμα, καθώς επίσης και των στόχων της Ευρωπαϊκής πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας για μείωση της εξάρτησης από ενέργεια που παράγεται εκτός ΕΕ. Η τράπεζα ενέκρινε, επίσης, χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ για επείγουσες εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης 14 περιφερειακών αεροδρομίων που ιδιωτικοποιήθηκαν σε γνωστούς τουριστικούς προορισμούς, όπως τα νησιά Ρόδος, Σαντορίνη, Κως, Κρήτη και πολλά άλλα.
Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στη δουλειά που κάνει η ΕΤΕπ στη χώρα εδώ και χρόνια. Μάλιστα η ΕΤΕπ αποφάσισε φέτος, για πρώτη φορά, να δημιουργήσει μια ομάδα αφιερωμένη αποκλειστικά σε μια χώρα, η οποία ονομάζεται Ομάδα Επενδύσεων για την Ελλάδα. Η ομάδα αποτελείται από 30 στελέχη της ΕΤΕπ, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί έχουν βάση στα γραφεία της τράπεζας στην Αθήνα.
Ο EFSI στην Ελλάδα σε καλούς και κακούς καιρούς
«Καμιά οικονομία, κανένας λαός δεν έχει υποφέρει περισσότερο από ότι στην Ελλάδα» δήλωσε ο Βέρνερ Χόιερ, πρόεδρος της ΕΤΕπ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και ήταν ομιλητής, μαζί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Η Ελλάδα αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά η τράπεζα της ΕΕ στάθηκε και θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της. Η τράπεζα της ΕΕ ήταν εδώ προτού ξεσπάσει η κρίση και παρέμεινε στους δύσκολους καιρούς, ενισχύοντας μάλιστα τη δέσμευσή της να υποστηρίζει επενδύσεις στην πραγματική οικονομία όταν αυτό χρειάζεται περισσότερο από ποτέ».
Στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Τσακαλώτος, εξήγησε τη σημασία του ρόλου που παίζει η ΕΤΕπ στην Ελλάδα: «Οι εμπορικές τράπεζες έχουν την τάση να δανείζουν ακολουθώντας τον κύκλο της οικονομίας, δηλαδή να δανείζουν πολύ σε καλούς καιρούς και να κλείνουν τη στρόφιγγα σε δύσκολους καιρούς. Αλλά η ΕΤΕπ βρέθηκε στην Ελλάδα τόσο στους καλούς όσο και στους κακούς καιρούς.»
Οι επενδύσεις όντως συνεχίστηκαν. Στη βόρεια Ελλάδα, ένα μέρος της χώρας που χτυπήθηκε ιδιαίτερα σκληρά από την οικονομική κρίση, αγρότες και νεαροί άνεργοι δανειστές, όπως επίσης και μικροεπιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πράσινη οικονομία, μπορούν ευκολότερα να λάβουν δάνειο από τοπική τράπεζα, επωφελούμενοι των εγγυήσεων από το ΕΕΤ. Ομοίως, στο νησί της Κρήτης, όπου οι νέοι άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν υψηλά επίπεδα ανεργίας, η ΕΤΕπ επένδυσε 40 εκατ. ευρώ σε μια τοπική τράπεζα, για να δοθούν σε τουριστικές ή άλλες επιχειρήσεις, ειδικά για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους.
Το ελληνικό σκέλος του σχεδίου Γιούνκερ για την ανταγωνιστικότητα
Η ΕΤΕπ προχώρησε νωρίτερα φέτος στην επέκταση του ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου και των εξαγωγών της Ελλάδας, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, για να συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τη στήριξη του διεθνούς εμπορικού ρόλου τους.
Ένα διαφορετικό πυλώνα, ή καλύτερα θεμέλιο λίθο του πυλώνα υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί η συνεισφορά της ΕΤΕπ με 180 εκατ. ευρώ για τις δραστηριότητες του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. Το Ίδρυμα έχει ως στόχο να χρηματοδοτήσει το έργο ταλαντούχων νέων επιστημόνων στην Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια, εξασφαλίζοντας ότι το έμψυχο δυναμικό που ασχολείται με την έρευνα και την καινοτομία θα παραμείνει στη χώρα. Η ΕΤΕπ εκδίδει τις πρώτες προσκλήσεις για την έρευνα αυτό το φθινόπωρο.
Γνωρίζουμε ότι χώρα που μας έδωσε τη δημοκρατία, τα μαθηματικά και ένα πάνθεον στα αρχαία χρόνια, έχει πολλά περισσότερα να δώσει στο μέλλον. Έτσι, αξίζει τον κόπο να οικοδομήσουμε τη δυνατότητα της Ελλάδας να αναπτύξει καινοτόμες ιδέες που εμπνέουν και διαμορφώνουν την Ευρώπη. Από το 2008, η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει στην Ελλάδα πάνω από 12 δισ. ευρώ σε δάνεια και εγγυήσεις, με τα συνολικά ανεξόφλητα δάνεια (ή χορηγήσεις) της ΕΤΕπ να ανέρχονται περίπου σε 18 δισ. ευρώ, σχεδόν το 10% του ΑΕΠ της χώρας. Η ΕΤΕπ σκοπεύει να είναι εκεί για να δει την ανάκαμψη αλλά Ελληνικά».