Μια χαμένη διετία θα στοιχίσει στην Ελλάδα η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αφού «αν όλα πάνε καλά», η χώρα θα επιστρέψει το 2017 στο επίπεδο όπου βρισκόταν το 2014, όπως επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας από το βήμα της 1ης Συνόδου της Θεσσαλονίκης, την οποία διοργανώνουν σήμερα κι αύριο ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και η εταιρεία «Συμεών Τσομώκος ΑΕ», ο κ.Γεωργιάδης σχολίασε σε έντονο ύφος την ομιλία του υπουργού Οικονομίας, Γεωργίου Σταθάκη, που είχε προηγηθεί.
Όπως είπε, η αναφορά του κ.Σταθάκη περί επιτυχημένης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, αφού η διαδικασία ήταν «πλήρως αποτυχημένη» και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν το έχει ακόμη αντιληφθεί, συνιστά μεγάλο πρόβλημα για το μέλλον. O κ.Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ήδη από τον Μάιο η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι έχει κλείσει το θέμα της πρώτης αξιολόγησης, ενώ αυτό δεν έχει ακόμη και σήμερα συμβεί. Πρόσθεσε πως όσοι ξένοι επενδυτές έβαλαν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες, επειδή πίστεψαν ότι το θέμα της αξιολόγησης θα κλείσει εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, έχουν χάσει το 70% όσων επένδυσαν, ενώ και το ελληνικό δημόσιο έχει απολέσει 25 δισ. σε αξία μετοχών.
Αναφερόμενος στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση και απευθυνόμενους στους παρευρισκόμενους εκπροσώπους της κυβέρνησης, είπε ότι «όταν αυτή εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και έρθει η πρώτη πληρωμή με τον νόμο Κατρούγκαλου, θα γυρίζετε με το αυτοκίνητο στους δρόμους και θα ακούτε οιμωγές από τα μπαλκόνια». Πρόσθεσε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι πλέον τόσο ηρωικοί, που δίπλα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη πρέπει να στηθεί και εκείνο του ‘Αγνωστου Επιχειρηματία.
Ερωτηθείς δε από τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ, Αθανάσιο Σαββάκη, σχετικά με το τι σκοπεύει να πράξει η ΝΔ για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα, είπε ότι θα επιδιώξει θα ξεκινήσει με μείωση φορολογικών συντελεστών ως αντάλλαγμα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την περικοπή δαπανών, αλλά όχι αυτών που σχετίζονται με την υγεία ή την παιδεία. ‘Όπως είπε, μεταρρυθμίσεις όπως αυτές που είναι αναγκαίες για την τόνωση και της επιχειρηματικότητας, «δεν γίνονται επειδή θα ψηψιστεί ένας νόμος στη Βουλή, αλλά πρέπει αυτός που τις προωθεί να τις πιστεύει». Για αυτό, όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα και «ν’ αλλάξει ο πρωθυπουργός […] ‘Οσο πιο γρήγορα γίνεται να έχουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό» πρόσθεσε.
Πολιτικό χρώμα έδωσε στις διαδικασίες της Συνόδου και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος στον χαιρετισμό του επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής και διαβεβαίωσε ότι στο πρόσωπό του οι έντιμες προσπάθειες της βιομηχανίας θα βρουν το απόλυτο στήριγμα. Όπως είπε, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες, «μιλάει σε μια οικογένεια, αυτή της βιομηχανίας», που ουσιαστικά λόγω των πολλών προβλημάτων στη δραστηριότητά της, «δεν υπάρχει». «Αν μιλούσα στην οικογένεια των ανέργων, των συνταξιούχων ή των δημοσίων υπαλλήλων, το ακροατήριο θα ήταν μεγαλύτερο» κατέληξε.