Δραστικές περικοπές στις φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στην Βουλή το ο υπουργός Οικονομικών.

Στόχος είναι να εξοικονομηθούν περί τα 1,95 δισ. ευρώ, ετησίως από έσοδα που φορολογικά έσοδα που χάνονται μέσω των φοροαπαλλαγών:

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο οι εκπτώσεις φόρου μειώνονται στο 10% για τις παρακάτω δαπάνες:

α) Των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 3. 000 ευρώ.

β) Των ενοικίων κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Το ποσό της δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση, δεν μπορεί να υπερβεί τα 1. 000 ευρώ.

γ) Τα δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα. Το ποσό της κάθε δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 1. 000 ευρώ.

δ) Των δεδουλευμένων τόκων που καταβάλλονται από το φορολογούμενο για στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας.

η) Τα ασφάλιστρα ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας για την ασφάλιση του ίδιου, της συζύγου του και των τέκνων που τους βαρύνουν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Το ποσό της δαπάνης ασφαλίστρων επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 1. 200 ευρώ για άγαμο και τα 2. 400 ευρώ για οικογένεια.

θ) Της διατροφής που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο και επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη. Το ποσό της μείωσης του φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τα 1. 500 ευρώ.

ι) Τις δαπάνης για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου. Το ποσό της δαπάνης της περίπτωσης αυτής επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 3. 000 ευρώ.

ιε) Των ασφαλιστικών εισφορών. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 1. 000 ευρώ.