Με τον οβολό της έκτακτης εισφοράς προσπαθεί η κυβέρνηση να γεμίσει τα κρατικά ταμεία για να είναι σε θέση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις αυτόν τον μήνα. Μικρή ανάσα στο αγώνα για τα έσοδα, έδωσαν τα 650 εκατ. ευρώ που εισπράχτηκαν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου από τις έκτακτες εισφορές σε εισοδήματα, τεκμήρια και ελεύθερους επαγγελματίες.

Από την πρώτη παρτίδα 2,3 εκατ. πολυεκκαθαριστικών το υπουργείο Οικονομικών προσδοκούσε έσοδα 1,6 δισ. ευρώ ακόμα κι σε μηνιαίες δόσεις και εισέπραξε 650 εκατ ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Προφανώς αρκετοί φορολογούμενοι εξόφλησαν εφάπαξ την έκτακτη εισφορά προκειμένου να επωφεληθούν από την έκπτωση 5%.

Πάντως στο υπουργείο οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός. Τον Σεπτέμβριο έπρεπε να είχαν εισπραχτεί έσοδα 5,8 δισ. ευρώ και εισπραχτήκαν συνολικά 3,3 δισ. ευρώ. Εάν η 6η δόση δεν μπει εγκαίρως στα κρατικά ταμεία τότε μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο ανάγκης για μικρή καθυστέρηση στην καταβολή μισθών και συντάξεων.

Πιθανό είναι να μπει χέρι στο έκτακτο αποθεματικό, αλλά το ίδιο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να μετατεθεί κατά 15-45 μέρες ο χρόνος καταβολής των μισθών στο δημόσιο ή/και κατά 10-30 μέρες ο χρόνος πληρωμής των συντάξεων.