Ένα εφιαλτικό σενάριο για νέα εκτόξευση του ελλείμματος, εάν δεν αποδώσουν φέτος τα μέτρα κρύβει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το έλλειμμα μπορεί να κλείσει ακόμα και το 9% φέτος (αντί 8,5% που είναι η βασική υπόθεση του προϋπολογισμού) «εφόσον δεν υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση τόσο του κρατικού μηχανισμού όσο και των ίδιων των πολιτών».

Είναι τουλάχιστον εξωφρενική η παραδοχή του υπουργείου οικονομικών ότι η πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2011 δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και θα εξαρτηθεί από την απόδοση ενός φοροεισπρακτικού μηχανισμού και από τον… πατριωτισμό των φορολογούμενων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το προσχέδιο «ο προσδιορισμός του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 8,5% του ΑΕΠ για το 2011 εξαρτάται προφανώς από τη στάση των Ελλήνων πολιτών και της κοινωνίας συνολικά απέναντι στην κρίσιμη κατάσταση της χώρας. Αν δεν υπάρξει η αναγκαία ανταπόκριση σε αυτήν την εθνική συλλογική προσπάθεια, και με βάση τα ως τώρα δεδομένα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το έλλειμμα μπορεί να αυξηθεί κατά 0,5% του ΑΕΠ».

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι χωρίς τα πρόσθετα μέτρα το 2012 η απόκλιση στο έλλειμμα σε σχέση με τον στόχο θα έφτανε στα 8,7 δισ. ευρώ ή 4,1% του ΑΕΠ.

Η απόκλιση αυτή θα ήταν απόρροια:

– της χειροτέρευσης του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού κατά 7,9 δισ. ευρώ. Η επιβάρυνση του ελλείμματος θα προέλθει από τη μείωση των εσόδων κατά 7 δισ. ευρώ (6,4 δισ. ευρώ του τακτικού προϋπολογισμού και 0,6 δισ. ευρώ του ΠΔΕ) και από την αύξηση των δαπανών κυρίως για τόκους κατά 0,9 δισ. ευρώ

– της βελτίωσης των εθνικολογιστικών προσαρμογών της κεντρικής κυβέρνησης κατά 2 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της διαφοράς ταμειακών και δεδουλευμένων τόκων και

– της χειροτέρευσης των αποτελεσμάτων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 2,3 δισ. ευρώ