Με φόβητρο την καθυστέρηση της καταβολής της 6ης δόσης, η τρόικα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση να λάβει όλα τα μέτρα για τα οποία δεσμεύθηκε τον Ιούνιο με το Μεσοπρόθεσμο.

Φέρεται αποφασισμένη να μην δεχθεί νέες καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα, ενώ στελέχη της, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», έχουν καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη την έγκριση των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ στο έκτακτο ECOFIN αν δεν έχουν γίνει μέχρι τότε όσα ζητούν οι δανειστές.

Το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα με το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο θα επικυρωθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού, στο οποίο περιλαμβάνονται και πρόσθετα μέτρα ύψους ενδεχομένως και άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα αναμένεται να κλείσει και το ακανθώδες θέμα της εργασιακής εφεδρείας.

Μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή, ξεκινά το δεύτερο και δυσκολότερο σκέλος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Αυτό αφορά στα μέτρα του 2013-14, την κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο και το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο.

Τα επιπλέον εισπρακτικά μέτρα αφορούν την εφεδρεία, τις περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, εφάπαξ και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Σε άλλο νόμο για το φορολογικό θα περιλαμβάνονται τα εισπρακτικά μέτρα για τις φοροαπαλλαγές, τα τέλη κυκλοφορίας κλπ.

Οι απαιτήσεις της τρόικας δεν σταματούν εκεί, καθώς ζητούν πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, παρέμβαση στο σύστημα δικαιοσύνης, πάταξη της φοροδιαφυγής και άρση των αγκυλώσεων στις επενδύσεις. Τέλος, η τρόικα ζητά να σημειωθεί επιτέλους ουσιαστική πρόοδος στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.