Σύγχυση έχει δημιουργηθεί για το δημοσιονομικό όφελος, που θα προκύψει από τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο κατά 20%, καθώς τα στοιχεία που παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι διαφορετικά από αυτά που εμφανίζει στις εκθέσεις της η τρόικα.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα μέτρα που αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα θα επιφέρουν δημοσιονομική εξοικονόμηση 3% του ΑΕΠ ή 6,7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών το τέλος ακινήτων που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ αναμένεται να φέρει έσοδα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ ή 2,453 δισ. ευρώ και η περικοπή στις φοροαπαλλαγές εξοικονόμηση 0,6% του ΑΕΠ ή 1,33 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως από τα υπόλοιπα δύο μέτρα, τη μείωση δηλαδή κατά 20% της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο και τη μεσοσταθμική περικοπή 4% στις συντάξεις θα προκύψει δημοσιονομικό όφελος 2,92 δισ. ευρώ (6,7 –2,45 –1,33= 2,92).
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού 2011, αλλά και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η συνολική δαπάνη για την πληρωμή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων θα κυμανθεί εφέτος στα 15,4 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως η μείωση 20% στους μισθούς του Δημόσιου, που αποφάσισε η κυβέρνηση με τους δανειστές μας, θα οδηγήσει το 2011 σε εξοικονόμηση 3,08 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, τα στοιχεία του επικαιροποιημένου Μνημονίου οδηγούν σε άλλο συμπέρασμα. Σύμφωνα με την τρόικα, η συνολική μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο (εξαιρουμένων των συντάξεων) θα ανέλθει εφέτος σε 21 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μια περικοπή 20% στο ποσό αυτό οδηγεί σε εξοικονόμηση 4,2 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ. Το ποσό μάλιστα αυτό επιβεβαιώνεται και από τις εκτιμήσεις της τρόικας για το 2012, καθώς τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένουν πως οι συνολικές δαπάνες για αποδοχές και συντάξεις (Wages) θα περιορισθούν από τα 27,7 δισ. ευρώ εφέτος στα 23,4 δισ. ευρώ το 2012.
Η απόκλιση που προκύπτει μεταξύ των δύο υπολογισμών είναι ύψους 1,12 δισ. ευρώ και γεννά σοβαρά ερωτήματα για το τι τελικά θα αποφασισθεί.
Πηγή: 24h.gr