Η απόφαση για ένταξη 30.000 δημοσίων υπαλλήλων, ίσως κι περισσότερων, σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας δεν φαίνεται να ικανοποιεί πλήρως τις ορέξεις της ορέξεις της τρόικα για περικοπές.
Οι εμπειρογνώμονες της τρόικα με την έλευση τους στην Αθήνα περιμένουν να δουν εξελίξεις κι στο θέμα των απολύσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τα μέλη των κλιμακίων ζητούν επιτακτικά να μάθουν το πόσοι και πότε θα αποχωρήσουν εν ενεργεία σήμερα υπάλληλοι από την εργασία τους.
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει παρεμβάσεις στο μισθολόγιο, που θα φέρουν 1,3 δισ. ευρώ περίπου σε ετήσια βάση (μαζί με το μέτρο της εφεδρείας).
Περίπου 450 εκατ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από την περικοπή συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και αορίστου χρόνου και άλλα τόσα από συνταξιοδοτήσεις – αποχωρήσεις αλλά και απολύσεις (με προτεραιότητα όσους είναι κοντά στη σύνταξη ή ιδιαίτερα χαμηλών προσόντων).
Η πρόταση φέρεται να συναντά ενστάσεις ειδικά από συγκεκριμένα στελέχη της τρόικας που ζητούν απευθείας απολύσεις 30.000-50.000 και στο στενό Δημόσιο έως το τέλος του 2012. Αρχικά φωτογραφίζονται οι υπάλληλοι με σχέση αορίστου χρόνου και εν συνεχεία όσοι είναι σε θέσεις που θα καταργηθούν.
Πάντως σε πρώτη φάση έχει συμφωνηθεί ότι οι 150.000 αποχωρήσεις που προέβλεπε το μνημόνιο μέχρι και το 2015
(μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις) θα γίνουν τουλάχιστον 200.000. Τα μέλη της τρόικας ζητούν το μεγαλύτερο μέρος των απολύσεων να γίνει το υπόλοιπο το 2011 και το 2012 ώστε τα δύο τελευταία χρόνια του μεσοπρόθεσμου να αναλωθούν στην ανασύσταση του δημοσίου τομέα.
Η ανακοίνωση για την εφεδρεία των 30.000 δεν ικανοποίησε ούτε τους εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στην Αθήνα ούτε και τους προϊσταμένους τους στο εξωτερικό οι οποίοι ενημερώθηκαν σχετικά . Ζητούν άμεση απόλυση 30.000 υπαλλήλων για φέτος το 2011 από τους 350 δημόσιους οργανισμούς που έχει δεσμευτεί να συγχωνεύσει ή να κλείσει η κυβέρνηση.
Η άποψη αυτή ενισχύεται στο κυβερνητικό επιτελείο μετά την ασθενή ανταπόκριση των πρώτων 151 φορέων εκ των οποίων απέστειλαν στοιχεία περίπου 110 και οι οποίοι γνωστοποιούν στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ ότι θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία πάνω από 4.000 υπάλληλοι, πλέον εκείνων που θα συνταξιοδοτηθούν έως τα τέλη του έτους.
Από τους υπόλοιπους 41 φορείς, η πλειοψηφία ζητάει παράταση για την αποστολή της λίστας επικαλούμενη νομικά προβλήματα, ενώ ορισμένοι θα εξαιρεθούν.
Παζάρι για το μισθολόγιο
Οι σκληροί της τρόικα ζητούν να μάθουν το ταχύτερο δυνατό τις τελικές ρυθμίσεις για το νέο μισθολόγιο και το βαθμολόγιο τα οποίο θα πρέπει, με βάση τα νέα δεδομένα, να έχει καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα περίπου 500 εκ ευρώ από το 2012 .
Το νέο μισθολόγιο φέρνει και νέα περικοπή των υφιστάμενων επιδομάτων σε ποσοστό 25% καθώς επίσης και την πλήρη εξίσωση των αμοιβών υπαλλήλων με ίδια τυπικά προσόντα ίδια καθήκοντα και ίδιο χρόνο προϋπηρεσίας.