Όλα είναι πλέον ανοιχτά. Και σε διεθνές επίπεδο και στην Ελλάδα. Η σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, δίνει όμως της ευκαιρία στους επικεφαλής του G20 αλλά και του G7, να αναθεωρήσουν τα λάθη που έχουν γίνει μέχρι τώρα και να ανασχεδιάσουν μια νέα στρατηγική συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος, χωρίς ημίμετρα και αναποτελεσματικές τοπικές επεμβάσεις.
Μια παγκόσμια τραπεζική κρίση, παράλληλα με την κρίση χρέους, που έχει ήδη εμπλέξει στα νύχια της και την Ιταλία, έχει αρχίσει να εξελίσσεται και πρέπει να αντιμετωπισθεί εν τη γενέσει της, καθώς η κρίση αξιοπιστίας στις αγορές έχει χτυπήσει πλέον την πόρτα κολοσσιαίων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, απειλώντας ακόμη και με κατάρρευση, μεγάλες γαλλικές τράπεζες, και όχι μόνο.
Όπως αναφέρει σήμερα η «Αξία», η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά: από την απρόσκοπτη είσπραξε της 6ης δόσης, μέχρι τη ριζική αναμόρφωση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, ακόμη και το κράχ. Μάλιστα, πληθαίνουν πλέον οι εκτιμήσεις ότι, ακόμη και μετά το rollover των ομολόγων και τη διαδικασία του PSI, το ελληνικό χρέος θα εξακολουθήσει να θεωρείται εκτός ελέγχου. Κάτι βέβαια που από την αρχή είχαν επισημάνει οι αναλυτές των περισσότερων διεθνών οίκων και αρνούνταν να παραδεχθούν τόσο οι ξένοι εταίροι όσο και η ελληνική κυβέρνηση.
Κατά την εφημερίδα, η κυβέρνηση φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη δεινή θέση που έχει περιέλθει η χώρα, αρνούμενη, είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω ανικανότητας, να εφαρμόσει τους στόχους της εξυγίανσης και της μεταρρύθμισης μέσω της περικοπής των δαπανών. Και βέβαια, σε αυτό το περιβάλλον, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται όχι μόνο σε δεινή, αλλά σε κρίσιμη θέση.