Την ανάγκη να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί, επισήμανε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ολι Ρεν, σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, προσθέτοντας ότι οι χώρες-μέλη εργάζονται αδιάκοπα για την εξεύρεση λύσης και δηλώνοντας πεπεισμένος πως τελικά θα αντιμετωπιστεί η κρίση, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος, καθώς η δομή της Ευρωζώνης με τα 17 μέλη της, είναι περίπλοκη.
Στη συνέντευξή του ο Ολι Ρεν ανέφερε πως ο νέος Μηχανισμός Στήριξης θα είναι έτοιμος στα μέσα Οκτωβρίου και θα ακολουθήσει το επόμενο βήμα, ένας καλύτερος συντονισμός της οικονομικής πολιτικής, ώστε να υπάρξει μέριμνα για τη σταθερότητα και την προώθηση της απασχόλησης.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος διαφώνησε με τις επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει σε χθεσινή συνέντευξή του, επίσης στην Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο διεθνώς γνωστός οικονομολόγος και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, Τζόζεφ Στίγκλιτς, ως προς την επιβίωση του ευρώ, χαρακτηρίζοντάς τες ακραίες και υπερβολικές.
Διαφώνησε επίσης και με τη θέση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι θα χρειαστούν 300 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναχρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν συμφωνούμε με το ποσό αλλά με το στόχο και προσθέτοντας ότι πρόκειται για διαδικασία σε εξέλιξη και ήδη καταβάλλονται προσπάθειες για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών.
Από την πλευρά του ο Γιούργκεν Μάτες, ανώτατο στέλεχος του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση της αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ», προειδοποιεί για το εξαιρετικά επικίνδυνο μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας, καθώς, όπως παρατηρεί, λόγω της νευρικότητας στις χρηματαγορές, υφίσταται υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες, ειδικότερα εάν η χρεοκοπία είναι ανεξέλεγκτη.
Ως εκ τούτου, ο ίδιος θεωρεί απαραίτητη την έγκριση του νέου Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης από τα εθνικά κοινοβούλια, καθώς ο Μηχανισμός διαθέτει τα αναγκαία εργαλεία για την προστασία της Ευρωζώνης από τις επιπτώσεις ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.
Σε σχέση με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παρατηρεί ότι ναι μεν μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα θα είχε να εξυπηρετήσει λιγότερο χρέος, ωστόσο θα προέκυπταν νέα οικονομικά προβλήματα, λόγω της ανάγκης αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών αλλά και της στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μάτες, ακόμη και αν γίνει η αναδιάρθρωση, το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας, δηλαδή το έλλειμμα στον προϋπολογισμό μετά την αφαίρεση των τόκων των δανείων, θα εξακολουθήσει να υφίσταται και ο ίδιος θεωρεί πως η Ελλάδα χρειάζεται πολύ χρόνο για να ανακάμψει και σημειώνει, ότι, εφόσον εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, η οικονομία της χώρας θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση μέσα σε τρία με πέντε χρόνια.
Στη χθεσινή του συνέντευξη στην Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς είχε ασκήσει έντονη κριτική στους Ευρωπαίους ηγέτες για τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και για την έλλειψη αλληλεγγύης στην Ευρωζώνη.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος θεωρεί πως η επιβίωση του ευρώ εξαρτάται από τις πράξεις και όχι από τα λόγια των πολιτικών ηγετών και ενώ η απόφαση της 21ης Ιουλίου για την ενίσχυση του Μηχανισμού Προστασίας του ευρώ υπήρξε ένα πολύ καλό βήμα, ωστόσο οι ρυθμοί υλοποίησης της απόφασης είναι πολύ αργοί και το ζήτημα είναι εάν οι πολιτικοί θα είναι σε θέση να ενεργήσουν γρήγορα. εκφράζοντας συγχρόνως ανησυχία για την πολιτική σκληρής λιτότητας στην Ευρώπη, ανασταλτικής για την ανάπτυξη.
Ο κ. Στίγκλιτς επέκρινε την αντίφαση ανάμεσα στα λεγόμενα και στις πράξεις των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι, όπως σημείωσε, στη Σύνοδο Κορυφής διαπίστωναν αφενός πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη και αφετέρου, τώρα που η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ύφεση, δεν της έχουν δοθεί τα απαραίτητα χρήματα τόνωσης, ούτε και έχει υπάρξει κάποια άλλη μορφή στήριξης επιχειρήσεων.