Για ανάγκη επείγουσας ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών τραπεζών κάνει λόγο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα, καθώς η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών διέψευσε σήμερα τα εν λόγω σενάρια.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, σε άρθρο της στο περιοδικό Businessweek με τίτλο «Πώς να σώσουμε την Ευρώπη», μεταξύ άλλων, τονίζει πως οι προκλήσεις για τη ζώνη του ευρώ δεν προέρχονται μόνο από τα εκτροχιασμένα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και από τον τραπεζικό κλάδο.

Η Λαγκάρντ, τονίζει πως «η επανακεφαλαίωση των τραπεζών, είναι το κλειδί για να δοθεί τέλος στη μετάδοση της ασθένειας. Αν δεν γίνει αυτό, τότε θα δούμε εξάπλωση της αναιμικής οικονομίας και στις χώρες του πυρήνα».

Μάλιστα, η νέα επικεφαλής του Ταμείου κάνει λόγο και για πιθανή μελλοντική «κρίση ρευστότητας». Επίσης, η ενίσχυση των κεφαλαίων, κατά τη γνώμη της, πρέπει να γίνει πρώτα με ιδιωτική τοποθέτηση και αν χρειαστεί να δοθεί και κρατική βοήθεια.

Παράλληλα, στο άρθρο της επαναλαμβάνει πόσο αναγκαίο είναι οι χώρες να εφαρμόσουν τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και η Ευρώπη να δράσει συλλογικά. «Η Ευρώπη πρέπει να έχει ένα κοινό όραμα για το μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης, αναφέρει πως η πρόσφατη κρίση αποκάλυψε κάποια λάθη στο αρχιτεκτόνημα που λέγεται Ευρώ και επισημαίνει πως είναι ευκαιρία να διορθωθούν.

Τέλος, αναφέρει, για ακόμα μία φορά, πως οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία αυξάνονται, αλλά προχωράμε στο μονοπάτι της ανάκαμψης.

Πηγή: 24h.gr