Οι πιστωτές της Ελλάδας ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουν τους όρους της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το νέο πακέτο στήριξης της χώρας, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ομιλία του από την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Θα με εξέπληττε εάν άλλαζαν οι όροι εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, αλλά δεν θα αποτελούσε έκπληξη για μένα εάν άλλαζαν οι όροι του νέου πακέτου βοήθειας προς την χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά από την Ουάσιγκτον ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, στο πλαίσιο της ετήσιας διάσκεψης του ΔΝΤ.

Πάντως πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι έχουν επίγνωση των ευθυνών τους και θα δράσουν ανάλογα.

«Δεν έχει νόημα η σπέκουλα για το αν είναι αναγκαίες νέες αποφάσεις για την Ελλάδα», τόνισε προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να πει εάν χρειάζονται επιπρόσθετες αποφάσεις της Ε.Ε. για την χώρα.

Αναφορικά με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο Σόιμπλε τόνισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι θέμα της ΕΚΤ αλλά των χωρών – μελών, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν την κατάσταση των τραπεζών στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς και το φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα το βράδυ στην αμερικανική πρωτεύουσα θα βρίσκεται και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκαρντ, τον Όλι Ρεν, τον Ζαν Κλοντ Τρισέ και ξένους τραπεζίτες.

Στο τραπέζι των επαφών βρίσκεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας ενόψει της εκταμίευσης της 6ης δόσης, καθώς και η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομόλογων.