Πολύ μεγάλο το κόστος διάσπασης της ευρωζώνης για να το αντέξουν οι χώρες, εκτιμά πως θα είναι ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα είναι και το σημείο καμπής στις αξιολογήσεις των κρατικών χρεών.

Μάλιστα, θεωρεί ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εν τέλει, αλλά δεν θα χρειαστεί να βγει από το ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει αυτόματα και διάσπαση της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον οίκο οι ανησυχίες για την πορεία της ευρωζώνης είναι εξαιρετικά μεγάλες, ενώ οι προωθούμενες αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση είναι πολιτικά και τεχνικά ιδιαίτερα περίπλοκες και θα χρειαστούν χρόνο.

Αναφορικά με την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η πορεία της αναδιάρθρωσης του χρέους της με τη συμμετοχή των ιδιωτών θα κρίνει και τα επίπεδα εμπιστοσύνης της αγοράς προς την ίδια.

Η Fitch εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αλλά δε θα αφήσει τη ζώνη του ευρώ, καθώς αυτή δε θα ήταν μία «λογική» εξέλιξη, ενώ θα είναι και το χειρότερο σενάριο και για τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης.

Σε περίπτωση που βγει η Ελλάδα από το ευρώ, οι καταθέσεις και τα κεφάλαια θα μεταφερθούν σε ασφαλείς οικονομίες, ενώ δεν αποκλείεται να προκληθεί κρατική και τραπεζική κρίση.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να απορροφά όλο και περισσότερα κρατικά ομόλογα και επικίνδυνα κεφάλαια από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, μέχρις ότου ο EFSF αποκτήσει τελικά την απαραίτητη ευελιξία ώστε να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.