Μετά από οδυνηρές περικοπές, οικονομικές μεταρρυθμίσεις και αυστηρή λιτότητα, η Σλοβακία, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Spiegel, βρίσκεται σε μία κατάσταση, στην οποία δε βλέπει για ποιο λόγο να βοηθήσει στη διάσωση ευρωπαίων εταίρων της, όπως η Ελλάδα. Άποψη η οποία την έχει απομονώσει στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη χώρα ήταν τόσο οδυνηρές που έβγαλαν πολύ κόσμο στους δρόμους, ενώ έχουν στρέψει τη μία κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη.

Εν τω μεταξύ, παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα από το μέτωπο της οικονομίας, η χώρα παραμένει η δεύτερη φτωχότερη στην Ευρώπη και σε κάποιες περιοχές ένας στους τρεις κατοίκους είναι άνεργος.

Η κυβέρνηση της Iveta Radicova, η οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κοινωνική αναταραχή δεν τολμάει να ζητήσει από το λαό να πληρώσει τα 7,7 δισ. ευρώ που πρέπει να συνεισφέρει η χώρα στο πακέτο διάσωσης. Αλλά και να το ζητήσει, οι αναλυτές θεωρούν ότι η πρόταση θα καταψηφιστεί στο Κοινοβούλιο.

Ήδη στις Βρυξέλλες, οι Σλοβάκοι χαρακτηρίζονται από την έλλειψη αλληλεγγύης προς τους ευρωπαίους εταίρους τους. Άλλωστε και πριν από ένα χρόνο, αρνήθηκαν να ψηφίσουν το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Όμως φέτος διακυβεύονται πολύ περισσότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά στο Μηχανισμό Στήριξης.

Και όπως επισημαίνει το Spiegel, η Σλοβακία που έχει μπει σε ένα δρόμο οικονομικής άνθησης, μετά από πολύ μεγάλες θυσίες, δεν είναι διατεθειμένη να το χάσει για να σώσει την Ελλάδα.