Απολύσεις στο Δημόσιο, επέκταση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και μείωση των συντάξεων ζητεί η τρόικα από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, προκειμένου να συνέχιση την αξιολόγηση που θα κρήνη την καταβολή της έκτης δόσεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβερνητική σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλος ενημερώνει τους ομολόγους του για τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι δανειστές μας προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία ελέγχου της ελληνικής οικονομίας και να εγκριθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης του μηχανισμού στήριξης.

Μάλιστα, τα εμπλεκόμενα με την υλοποίηση του μνημονίου υπουργεία έχουν ήδη ενημερωθεί υπερεσιακώς για τις απαιτήσεις της τρόικα μέσω ειδικού ενημερωτικού εγγράφου που τους απηύθυνε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στο εν λόγω έγγραφο αποτυπώνονται αναλυτικά τα μέτρα που ζητούν το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομμισσιόν από την Ελλάδα και έχουν να κάνουν με:

-Την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων για την περικοπή συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών.

-Την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας. Επέκταση του μέτρου σε όλους τους φορείς και άμεση γραπτή ενημέρωση των υπαλλήλων για την εισαγωγή τους στην εφεδρεία.

-Την έκδοση Υπουργιών Αποφάσεων για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θερμάνσεως και κινήσεως.
Τη νομοθέτηση της παρακράτησης (από τις μηνιαίες τακτικές αποδοχές) ως μέσου για την συλλογή της εισφοράς αλληλεγγύης.

-Περικοπές στις συντάξεις των δικαιούχων του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.

-Περικοπή των επιχορηγήσεων στα ΕΛΤΑ για τη διακίνηση του Τύπου με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης.

-Την εισαγωγή του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο με περικοπές σε αποζημιώσεις και υπερωρίες.

-Το πάγωμα βασικών και επικουρικών συντάξεων ως το 2015.

-Το νέο νόμο για τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ.

-Τον επανακαθορισμό των προστίμων για τα αυθαίρετα και την άμεση ψήφιση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου.

-Την έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο ή συγχώνευση 35 Οργανισμών που περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και το κλείσιμο επιπλέον 30 φορέων.

-Την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων για το κλείσιμο ή συγχώνευση των : ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικός Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις, ΕΡΤ.

-Την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων για την καταγραφή της ακίνητης και κινητής περιουσίας που περνά υπό τον έλεγχο του κράτους.

-Την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων για τον καθορισμό όλων των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων υγείας.

-Την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε 16 ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

-Την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών νοσοκομείων για το leasing κλινών.

-Τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και υπογραφή συμβάσεων με φαρμακευτικές εταιρείες.

Τα υπουργεία θα πρέπει να γνωστοποιήσουν στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι αύριο το πρωί όλες τις σχετικές πληροφορίες και ενέργειες σχετικά με τα παραπάνω μέτρα, προκειμένου να τεθούν υπόψη στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει η τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλο.

Πηγή: 24h