Η σημερινή άτυπη σύνοδος των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, έχει θεωρητικά ως στόχο την υπέρβαση των εμποδίων στην εφαρμογή των μέτρων που αποφασίσθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου, τα οποία περιλαμβάνουν ένα δεύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα ύψους 160 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες κωλυσιεργούν. Η Φινλανδία ζητεί οικονομικές εγγυήσεις σε αντάλλαγμα της δανειοδότησης της Ελλάδας, ενώ η Αυστρία ακολουθεί το Ελσίνκι κατά πόδας.
Η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας δήλωσε σήμερα ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει λύση για το θέμα των εγγυήσεων που ζητεί το Ελσίνκι, με αντάλλαγμα την χορήγηση νέων δανείων στην Ελλάδα, κατά τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βρότσλαβ της Πολωνίας. Όταν ερωτήθηκε για το θέμα, κατά την άφιξή της στην Πολωνία, η Γιούτα Ουρπιλάινεν απάντησε: «Δυστυχώς, δεν νομίζω ότι θα βρούμε μια λύση μέχρι το βράδυ».
Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ δεν απέκλεισε ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας αποτελεί προτιμότερη λύση από μία υψηλού κόστους διάσωση, με δηλώσεις της στους δημοσιογράφους προσερχόμενη στη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.
«Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικό τρόπο τον δικό μας δρόμο, αλλά, «εάν οδηγούμασταν σε μία κατάσταση που φαίνεται ότι είναι υψηλότερου κόστους από μία εναλλακτική λύση», όπως η χρεοκοπία, «θα έπρεπε να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι αυτό θέμα δεν είναι ακόμη επίκαιρο.
«Η συζήτηση για τη Φινλανδία είναι τελικά αρκετά τεχνικής φύσεως. Εάν θέλουν εγγυήσεις, τότε η τιμή είναι χαμηλότερη, τα επιτόκια θα είναι φυσικά χαμηλότερα», δήλωσε για το θέμα ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.
Χθες, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουν να επιταχύνουν τις ενέργειές τους και να αποδεσμεύσουν μεγαλύτερα κεφάλαια για την αποφυγή μίας μεγαλύτερης κρίσης. «Πρέπει να διδαχθούμε ο ένας από τον άλλον», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Έχουμε να επιλύσουμε προβλήματα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα για τις αγορές. Εμείς οι Ευρωπαίοι οφείλουμε να κάνουμε το καθήκον μας όλοι μαζί, και οι Αμερικανοί οφείλουν να κάνουν το δικό τους».
«Με μια τέτοια κρίση σε διάφορες χώρες-μέλη οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα…η μόνη λύση δεν είναι να πάμε προς τα πίσω, αλλά προς τα εμπρός», δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο ο Ντιντιέ Ρέιντερς τονίζοντας ότι χρειάζονται «περισσότερο καινοτόμες λύσεις».